‘Serbia e o ţară în care are încredere şi Estul, şi Vestul’, a declarat Vucic, subliniind că ‘deja de 7-8 luni este nevoit să audă’ speculaţii privind presiuni exercitate asupra Serbiei, pentru ca ea să-şi schimbe atitudinea faţă de Rusia, de dragul aderării la UE. ‘Serbia are o politică proprie şi nu intenţionează să o schimbe’, a dat asigurări Vucic, scrie Agerpres.
‘Am auzit declaraţia lui Johannes Hahn (candidat pentru funcţia de comisar european pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extindere), potrivit căruia Serbia nu are şanse să devină membru al UE în următorii cinci ani. Acest lucru nu constituie o mare surpriză, ne aşteptam la o asemenea decizie, însă în mod categoric vom continua reformele, ne vom continua calea spre UE şi vom face tot ce este posibil cu obligaţiile noastre până la sfârşitul lui 2018 începutul lui 2019’, a declarat Vucic.
Premierul sârb se aşteaptă ca Serbia să adere la UE în 2020 şi a subliniat că ţara sa doreşte să-şi îndeplinească obligaţiile ‘nu de dragul UE, ci de dragul Serbiei şi al cetăţenilor săi’.
Johannes Hahn a declarat, anterior, că Serbia trebuie să se gândească bine la decizia sa de a nu se ralia la sancţiunile UE împotriva Rusiei, dacă doreşte să devină membră a blocului comunitar. ‘Dacă Belgradul doreşte să se apropie de statutul de membru al UE, trebuie să trimită un semnal corect în problema sancţiunilor împotriva Rusiei’, a subliniat Hahn.