‘Pe ce principii se bazează politica noastră? În primul rând pe lipsa limitării mişcărilor de capital. O astfel de restricţie ne-ar da înapoi cu mulţi ani’, a declarat Nabiullina la un forum de investiţii organizat de VTB Capital în Moscova. ‘Speculaţiile că autorităţile de politică monetară iau în considerare introducerea unor limitări asupra mişcărilor de capital nu au nici o bază’, a adăugat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.
Rusia se confruntă cu ieşiri masive de capital, care ar urma să ajungă anul acesta la 100 miliarde de dolari, de la 61 miliarde de dolari în 2013. Rusia nu a intrat intrări nete de capital privat din 2007, anul în care au fost ridicate restricţiile.
În luna martie 2013, Cipru a luat o decizie fără precedent în zona euro, aceea de a impune restricţii asupra mişcărilor de capital. Scopul acestei măsuri a fost acela de a se evita o fugă la ghişeele băncilor, după ce deponenţii au fost obligaţi să participe cu fondurile proprii la recapitalizarea primei bănci, iar cea de-a doua mare bancă din ţară a fost închisă. Printre aceste restricţii a fost şi interdicţia impusă cetăţenilor de a retrage de la ATM-uri mai mult de 300 de euro pe zi, iar în cazul companiilor limita a fost de 500 de euro pe zi. În mai, toate aceste restricţii au fost ridicate.
Chiar dacă rubla s-a depreciat la un nivel record, Banca Rusiei a continuat pregătirile pentru flotarea rublei. Prin flotarea liberă, rubla se tranzacţionează liber pe pieţele valutare, iar cursul de schimb se face în funcţie de cotaţiile medii de pe piaţa interbancară. În iunie, Banca Centrală a Rusiei a anunţat că va reduce intervenţiile pe piaţa valutară menite să atenueze volatilitatea rublei şi intenţionează să permită flotarea liberă a acesteia, din 2015. Banca Rusiei menţine rubla într-o bandă de variaţie faţă de un coş format din dolar şi euro, pentru a reduce impactul fluctuaţiilor valutare asupra exporturilor ruseşti.
‘Avem nevoie de instrumente flexibile, am decis recent să introducem schimburi valutare pe termen scurt’, a explicat Nabiullina. Banca Centrală a Rusiei este decisă să intervină pe piaţa valutară dacă rubla atinge pragul minim al intervalului de tranzacţionare, care este de 44,4 ruble pentru un coş de valute euro-dolar.
Rubla rusească a pierdut 15% din valoare în acest an pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Moscova cu privire la situaţia din Ucraina. Analiştii de la Morgan Stanley estimează că Banca centrală a Rusiei a vândut 40 de miliarde de dolari în acest an după ce anexarea Crimeei de către Rusia a declanşat retragerea investitorilor străini de pe piaţa din Rusia.