Potrivit ziarului din Munchen citând un document al comisiei pentru afaceri economice a Bundestagului /camera inferioară a parlamentului/, care se referă la o reuniune a Consiliului federal de securitate, aceste livrări – blindate, diverse sisteme de armament etc – implică ţări precum Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Algeria.
Cotidianul adaugă că Iordania, sultanatul Oman şi Kuweitul au fost de asemenea beneficiarii armelor, primele două de pistoale-mitralieră, iar a treia ţară de lansatoare de grenade.
Aceste livrări ar fi fost autorizate de Consiliul federal de securitate, la care participă printre alţii cancelarul Angela Merkel, ministrul economiei şi vicecancelar Sigmar Gabriel, ministrul afacerilor externe Frank-Walter Steinmeier şi ministrul apărării Ursula von der Leyen.
Süddeutsche Zeitung evocă de asemenea criticile usturătoare formulate de opoziţie, cum ar fi cele ale lui Jan van Aken, deputat Die Linke, stânga radicală germană, pentru care Sigmar ‘Gabriel este evident total în genunchi în faţa lobby-ului de armament’.
În luna august, Sigmar Gabriel a solicitat industriei de apărare să se repoziţioneze şi să se consolideze, confirmându-şi atunci intenţia de a încadra foarte strict exporturile de arme, chiar în detrimentul ocupării forţei de muncă. El şi-a exprimat dorinţa ca Germania să restrângă exporturile în ţările din Peninsula Arabia, în special în Arabia Saudită, un client important.
Legislaţia germană interzice exporturile de arme către terţe ţări, adică din afara Uniunii Europene, parteneri NATO şi ţări asimilate, dar deschide posibilitatea unor excepţii de la caz la caz.
În 2013, guvernul german a autorizat exporturi de armament de 5,8 miliarde de euro, dintre care 62% în ţări din afara NATO, în special Algeria, Qatar şi Arabia Saudită.