„Gigantul Facebook a avut discuţii, în ultimele luni, cu experţi şi antreprenori din industria medicală şi construieşte o uitate de cercetare şi dezvoltare, pentru a testa noi aplicaţii privind îngrijirea sănătăţii”, scrie Reuters.
Domeniul îngrijirii sănătăţii „a fost mereu o zonă de interes pentru Facebook, dar a trebuit să cedeze „locurile din faţă” unor produse cu prioritate mai mare”.
Acum, succesul neaşteptat al iniţiativei „Statut de donor de organe”, introdus în 2012, este unul dintre catalizatorii relansării proiectelor legate de sănătate. Totodată, reţelele online de pacienţi ca PatientsLikeMe, „demonstrează că oamenii se simt mai bine dacă împărtăşesc online, altora, simptomele şi experienţele privind diferitele tratamente”, scrie Reuters.
Fondatorul şi directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, „ ar putea intensifica implicarea sa personală în domeniul sănătăţii, după ce, împreună cu soția sa Priscilla Chan, rezident pediatru la Universitatea California din San Francisco, au donat recent 5 milioane dolari pentru Centrul de Sanatate Ravenswood în East Palo Alto”.
Una dintre probleme este aceea că o campanie publicitară construită pe proiectele de sănătate nu ar fi la fel de eficace pe cât ar putea fi la televizor sau pe alte mijloace media. Companiilor farmaceutice, de exemplu, le este interzisă utilizarea Facebook pentru a-şi promova produsele pe bază de prescriptie medicala, în parte din cauza preocupărilor legate de transparenţă”.
Protecţia datelor personale este oricum una din problemele Facebook, pentru care a avut de suportat multe critici. Compania s-ar putea proteja de noi critici legate de noile aplicaţii privind sănătatea, lansânsu-le discret sub un nime diferit. Oricum utilizatorii adeseori nu fac legătura, aşa cum nu prea o fac atunci când folosesc serviciul foto Instagram, fără să ştie că acesta este proprietatea Facebook, potrivit unor analize de piaţă.
Îmblânzirea cerinţelor reţelei de înregistrare sub numele real i-ar putea susţine, de asemenea planurile, din punctul de vedere al protecţiei intimităţii. Utilizatorii vor dori anonimatul şi asigurări că datele lor şi comentariile lor nu vor fi distribuite celorlalte contacte din afara grupului suport de sănătate.
„Rămâne neclar în ce fel Facebook va modera conținutul partajat în comunitățile de sprijin, sau va aduce experți medicali din afară pentru a oferi suport”, mai scrie Reuters.