”Guvernul va include în recursul său această lipsă din lege”, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, într-o conferinţă de presă. Ea a precizat că nimeni în Spania cu excepţia instanţei constituţionale nu poate decide de unul singur ”ce este legal şi ce nu este” în acest caz.
Catalonia a publicat oficial vineri decretul privind crearea unei comisii electorale pentru referendumul privind autodeterminarea regiunii spaniole căruia Madridul i se opune, în pofida unei decizii a Tribunalului constituţional care interzice pentru moment consultarea populară respectivă.
Preşedintele catalan Artur Mas a semnat decretul joi seara, dar nu este sigură încă data intrării lui în vigoare, iar fiecare nou pas poate duce Catalonia în ilegalitate.
Parlamentarii regiunii spaniole, situată în nord-estul ţării, au validat miercuri componenţa comisiei, cu 86 de voturi ”pentru” şi 48 de ”abţineri”. Ei au ocolit decizia Tribunalului constituţional de suspendare a legii şi a decretului regional privind organizarea referendumului, în aşteptarea examinării lor pe fond.
Catalonia, cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, este în conflict de ani de zile cu Madridul, care-i refuză dreptul de a se pronunţa unilateral în legătură cu viitorul său şi se opune referendumului privind autodeterminarea, pe care intenţionează să-l organizeze pe 9 noiembrie.