‘Proiectul de la Parlament aşa cum a fost formulat şi a primit un aviz favorabil din partea Guvernului şi din partea Băncii Naţionale este un proiect care poate fi operaţionalizat. Există propuneri care îl fac excesiv, de exemplu cele care se referă la folosirea unor rate de schimb nereale. În acel caz, proiectul ar deveni nesustenabil şi ar afecta banii depunătorilor în bănci’, a spus Bogdan Olteanu.
Olteanu a catalogat drept propuneri iraţionale solicitările de conversie la un curs de schimb depreciat cu un anumit procent şi a spus că, potrivit directivelor europene, se pot realiza conversii ale creditelor la cursul din momentul conversiei, scrie Agerpres.
‘Dacă vrem să încurajăm creditarea în România atunci trebuie să încurajăm deponenţii să depună bani în bănci cu încrederea că banii lor vor fi folosiţi pentru a produce profit astfel încât să le plătească înapoi depozitele’, a declarat Olteanu.
De asemenea, Olteanu a afirmat că există o anumită creativitate în legiferare în anumite ţări din Uniune Europeană care riscă să afecteze macrostabilitatea în România şi în acelaşi timp să descurajeze creditarea. ‘Există anumite sentinţe judecătoreşti mai ciudate, mai aparte, în anumite ţări ale Uniunii Europene, nu vorbesc de România aici, care sunt văzute de avocaţi ca instrumente în realizarea propriilor interese de afaceri în România’, a precizat reprezentantul băncii centrale.