UE: Moscovici vrea să fie un comisar european „riguros”, chiar faţă de Franţa

Comisarul european desemnat la Economie, francezul Pierre Moscovici a declarat - duminică seara, pe canalul de televiziune i-Tele - că va fi 'riguros', 'serios', dar 'nu inflexibil', fără să excludă ideea de a-şi sancţiona ţara dacă aceasta nu va satisface cereri ale Comisiei Europene referitoare la bugetul său, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 06:07
UE: Moscovici vrea să fie un comisar european

‘Nu-mi place cuvântul ‚inflexibil”, a spus fostul ministru al economiei. ‘Cred că trebuie să fiu un comisar europeam riguros, serios şi aşa voi fi’, a asigurat el.

‘Există reguli, le voi aplica şi dacă trebuie să le aplic ţării mele de origine, Franţa, evident că o voi face. Este o problemă de credibilitate pentru instituţie şi pentru mine însumi’, a mai explicat el.

Franţa, ca şi partenerii săi europeni, trebuie să-şi prezinte proiectul de buget pe 2015 executivului european cel mai târziu miercuri. Comisia, care va fi condusă încă de Jose Manuel Barroso, va avea la dispoziţie 15 zile pentru a accepta acest proiect sau a cere să i se prezinte un proiect de buget revizuit, scrie Agerpres.

Or, potrivit mai multor surse europene, Comisia ar putea cere Franţei să-şi revizuiască textul care prevede un deficit de 4,3 % din PIB, departe de cei 3 % la care se angajase Parisul.

Această discuţie între Paris şi Bruxelles ar putea continua câteva săptămâni, inclusiv după preluarea atribuţiilor de către noua echipă la conducerea Comisiei, dirijată de Jean-Claude Juncker şi la care va participa Pierre Moscovici.

Dacă aceste discuţii nu vor ajunge la un acord, există proceduri ‘care pot merge până la sancţiuni’, a amintit Moscovici.

‘Franţa, ca şi toate celelalte state membre ale UE, trebuie să aplice regulile. Nimeni un ar înţelege să fie altfel’, a adăugat el, subliniind că ‘multe alte ţări au făcut eforturi şi ne privesc fără indulgenţă’.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...