Bloomberg: Investitorii achiziţionează masiv obligaţiuni româneşti şi ungureşti

Investitorii achiziţionează masiv obligaţiuni ungureşti şi româneşti, deoarece se aşteaptă la scăderi ale randamentelor bondurilor în regiune, încurajaţi de decizia Poloniei de a reduce rata dobânzii la un nivel record, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 17:20
Bloomberg: Investitorii achiziţionează masiv obligaţiuni româneşti şi ungureşti

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale româneşti pe zece ani au înregistrat, săptămâna trecută, cel mai semnificativ declin din ultimele şapte săptămâni, în timp ce randamentul bondurilor ungureşti pe zece ani a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a anunţat, în 8 octombrie, reducerea ratei dobânzii de referinţă de la 2,5% la nivelul minim record de 2%, mult peste estimările analiştilor. În timp ce Ungaria a anunţat că nu va mai reduce rata dobânzii, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu, a afirmat, în 9 octombrie, că România îşi va reevalua poziţia privind costurile de împrumut în urma deciziei adoptate de Banca Centrală a Poloniei.

În 30 septembrie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 3,25%, începând cu data de 1 octombrie 2014. De asemenea, BNR a reiterat că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional, este de natură a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi menţinerea stabilităţii financiare.

„S-a modificat încrederea pieţelor şi toată lumea a revenit la reducerea dobânzii. Ungaria a realizat deja reducerea dobânzii, iar ceea ce consideram a fi o politică riscantă ar putea fi văzută acum ca o abordare mai proactivă, comparativ cu alte state din regiune”, a apreciat analistul Daniel Bebesy, de la Budapest Fund Management.

În cadrul indicelui Bloomberg Emerging Market Local Sovereign, care acoperă 31 de state, randamentul obligaţiunilor din Ungaria a înregistrat a doua cea mai bună performanţă, în timp ce România e pe locul 12 şi Polonia pe nouă.

„Există o simetrie considerabilă între afaceri şi ciclurile inflaţioniste din economiile regiunii, care dau posibilitatea bondurilor din Ungaria şi România să aibă un randament bun”, a apreciat analistul Koon Chow, de la Barclays Plc, care recomandă achiziţionarea de obligaţiuni în forinţi cu scadenţa în 2018, 2022 şi 2023 şi bonduri în lei cu scadenţa în 2017 şi 2023.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale româneşti pe zece ani au scăzut săptămâna trecută cu 15 puncte de bază, în timp ce randamentul bondurilor ungureşti pe zece ani a coborât cu 40 puncte de bază, la 4,25%, cel mai semnificativ declin din septembrie 2013.

De asemenea, randamentul obligaţiunilor guvernamentale poloneze pe zece ani a scăzut cu 29 de puncte de bază, la nivelul record de 2,75%.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...