5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.10.2014

Dacia: Roboţii, francezii şi marocanii ameninţă uzina de la Mioveni - Bancheri suspectaţi de "trafic de influenţă" şi "manipularea cursului" - Comisia Europeană cere României să aplice complet foaia de parcurs pentru liberalizarea pieţei energiei - despre decreţei şi "puroiul" din sistemul de pensii - Miliardarii americani, fondatori ai celui mai mare fond din lume, la prima achiziţie în România - reorganizarea sistemului nuclear din România. Citeşte pe larg revista presei din 14 octombrie 2014
Economica.net - mar, 14 oct. 2014, 05:14
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 14.10.2014

Hotnews – DOCUMENT Comisia Europeana catre Romania: Aplicati complet foaia de parcurs pentru liberalizarea pietei energiei! Romania trebuie sa aplice deplin foaia de parcurs pentru eliminrea preturilor reglementate la gaze si energie electrica si sa realizeze complet reforma guvernantei corporative la companiile de stat din sectorul energetic, cere Comisia Europeana potrivit unui document adoptat luni.

Bursa – Experţi bancari şi politicieni sesizează: Bancheri suspectaţi de „trafic de influenţă” şi „manipularea cursului”. Unii politicieni, dar şi o parte dintre analiştii economici consideră că afirmaţiile făcute recent de Tomas Spurny, preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), şi Laszlo Diosi, directorul executiv al OTP Bank, sunt manipulatoare şi urmăresc influenţarea votului pe care Parlamentul urmează să-l dea pe iniţiativele legislative care privesc conversia creditelor în valută. De aceeaşi părere sunt chiar şi unele surse din piaţa bancară. În urmă cu circa o săptămână, şeful BCR a precizat: „Săptămâna viitoare, chiar în această clădire (n.r. Palatul Parlamentului) s-ar putea să avem un vot pe o lege privind conversia creditelor în valută la cursul istoric. (…) Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuşi precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde euro.

0-100.ro – ANALIZA: Uzina Dacia – Presiuni crescande, amenintarea Tanger si despre cum robotii tind sa devina mai ieftini decat oamenii la Mioveni. Dacia nu va pleca de la Mioveni in urmatorii foarte multi ani, insa presiunea venita din Franta este tot mai mare, fiindca salariile au crescut mult si tara noastra nu mai e un loc de productie low-cost. Multe se vor schimba si un mare risc pentru angajati tine de automatizare, francezii gandindu-se tot mai serios sa mai duca roboti in sectii, daca salariile nu-si vor modera cresterea. Cat de importanta e autostrada Pitesti-Sibiu pentru Dacia, ce concedieri ar putea aduce robotizarea si cat de dura e concurenta cu Tanger si Turcia puteti citi in articol.

Capital – Miliardarii americani, fondatori ai celui mai mare fond din lume, la prima achiziţie în România. Fondul de investiţii P3, preluat anul trecut de TPG Capital şi Ivanhoé Cambridge – două dintre cele mai mari fonduri de private equity din lume, a cumpărat parcul logistic Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti, în urma unei tranzacţii care se învârte în jurul a 100 mil. euro, potrivit calculelor Capital.

ZF – Jumătate din companiile străine sunt în Bucureşti şi Ilfov. 14 judeţe sunt ocolite de investitori. Străinii controlează o treime din cele 650.000 de companii din România şi generează 50% din cifra de afaceri a businessului local, respectiv 125 mld. euro din cele 250 mld. euro înregistrate în 2013,  arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. În România sunt înregistrate în jur de 650.000 de companii, însă aproape 200.000 dintre acestea nu au până în prezent bilanţul financiar pe anul 2013 prezent în statisticile realizate de Registrul Comerţului în baza unui protocol cu Ministerul de Finanţe. Situaţia se repetă şi în cazul companiilor străine. Din cele 192.000 de firme cu capital străin înregistrate anul trecut în România, doar o treime figurează în prezent în baza de date a Registrului Comerţului cu bilanţ pe 2013. Cele 63.000 de companii cu capital străin au raportat anul trecut afaceri de 554 mld. lei (125 mld. euro).

DIGI24 – „Decreţeii” pun presiune pe sistemul de pensii. România va avea șapte milioane de pensionari în 2032. 2030 va fi un an crunt pentru sistemul de pensii. Atunci se retrag din câmpul muncii „decrețeii” – o generație reprezentând aproape două milioane de oameni născuți după interzicerea întreruperilor de sarcină, în 1966. Specialiştii spun că statul va fi nevoit să taie pensia garantată de stat, iar românii se vor baza pe pensia privată.

ZF – De la ce scenarii porneşte reorganizarea sectorului nuclear? Nuclearelectrica va plăti 300.000 de euro pentru a afla varianta corectă. Nuclearelectrica, firma care asigură circa 20% din producţia de energie a României, caută un consultant în vederea realizării unui studiu privind reorganizarea sectorului nuclear, de la producţia uraniului până la cea a energiei electrice, acesta fiind unul dintre puţinele lanţuri industriale complete care mai funcţionează în România.

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...