Moscova continuă să-i considere pe europeni parteneri – Lavrov

Relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană s-au apropiat de momentul adevărului, atunci când este necesar să se răspundă la întrebarea despre viitorul vector de dezvoltare, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o reuniune a Asociaţiei de Afaceri Europene (AEB), care regrupează majoritatea companiilor mari străine din Rusia, informează agenţiile de presă RIA Novosti şi TASS.
Economica.net - mar, 14 oct. 2014, 10:06
Moscova continuă să-i considere pe europeni parteneri - Lavrov

‘Astăzi ne întâlnim nu sub cele mai bune auspicii. În cursul ultimelor noastre contacte, am vorbit despre faptul că relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană au ajuns la un fel de moment al adevărului, atunci când este necesar să fie luate decizii cu privire la vectorul de cooperare pe viitor şi să fie dat un răspuns la întrebarea: ‘Suntem parteneri strategici sau rămânem totuşi rivali geopolitici?”, a declarat Lavrov, în mesajul său rostit în deschiderea reuniunii ce se desfăşoară la Moscova.

Rusia preferă să-şi dezvolte cooperarea cu ţările din Orient în paralel cu cooperarea cu UE, a afirmat el. ‘Politica noastră mai veche de dezvoltare a relaţiilor cu statele din Orient se va realiza oricum, dar am prefera să nu facem acest lucru ca alternativă la cooperarea cu UE, ci în paralel’, a spus şeful diplomaţiei ruse.

Moscova continuă să-i considere drept parteneri pe europeni, indiferent de unele declaraţii făcute de Bruxelles, a subliniat ministrul rus. ‘Rusia a fost nevoită să reacţioneze la sancţiuni. Cine le-a instituit, acela trebuie să le şi anuleze’, a menţionat el.

‘Deciziile Bruxellesului, în special introducerea sancţiunilor împotriva Rusiei, au fost luate sub o puternică presiune americană. Astăzi este important să clarificăm problemele cu privire la perspectivele colaborării noastre’, a spus Lavrov.

‘Sancţiunile sunt dăunătoare, ele sunt ilegale şi nu contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina’, a estimat ministrul rus de externe.

Măsurile pe care le-a luat Rusia pentru a se proteja de sancţiunile occidentale reprezintă un program pe termen lung, a spus el, indicând că, în urma sancţiunilor instituite împotriva Rusiei, Europa ar putea pierde aproximativ 40 miliarde de euro în acest an şi circa 50 de miliarde de euro în 2015.

‘Încercarea de a rupe economiile Rusiei, Belarusului şi Ucrainei nu va contribui la o mai bună dezvoltare a afacerilor’, a mai estimat Lavrov, în opinia căruia Ucraina a fost forţată să joace jocul ‘amic sau duşman’. ‘Sper ca reprezentanţii ţărilor vecine să înţeleagă de asemenea aceasta’, a spus ministrul rus de externe.

El a declarat de asemenea că Rusia este pregătită să discute crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează Agerpres....
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă ...
Armata ucraineană a lovit un depozit de combustibil din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia
Armata ucraineană a lovit un depozit de combustibil din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia
Forţele ucrainene au lovit sâmbătă un depozit de combustibil situat în regiunea Lugansk, ocupată de Rusia, a anunţat ...
Armata israeliană avertizează locuitorii din sudul Libanului să nu se întoarcă la casele lor
Armata israeliană avertizează locuitorii din sudul Libanului să nu se întoarcă la casele lor
Armata israeliană a avertizat sâmbătă locuitorii din sudul Libanului să ''nu revină deocamdată la căminele lor'', ...