Acţiunea împotriva programului BCE, denumit oficial Outright Monetary Transactions, a fost demarat de un grup de aproximativ 35.000 de cetăţeni germani, care susţin că atunci când a început acest program de achiziţie de obligaţiuni, în 2012, BCE şi-a depăşit mandatul.
‘Banca Central Europeană acţionează la fel ca şi Comitetul Central’, a declarat Dietrich Murswiek, avocatul care îl reprezintă pe politicianul german conservator Peter Gauweiler, unul dintre cei care au depus plângerea. ‘Comitetul Central s-a mutat de la Moscova la Frankfurt’, a adăugat avocatul.
Potrivit documentelor supuse curţii, ECJ va examina dacă programul demarat de Mario Draghi încalcă tratatele europene care împiedică finanţarea guvernelor, o politică ilegală. În schimb, avocatul BCE susţine că banca a fost nevoită să acţioneze într-o situaţie de urgenţă şi a făcut acest lucru fără a încălca legislaţia.
Deşi o decizie finală din partea CEJ nu este aşteptată înainte de vara anului următor, pieţele financiare vor urmări cu atenţie audierile pentru semnale cu privire la atitudinea judecătorilor faţă de legalitatea măsurilor adoptate de BCE. În plus, decizia CEJ ar putea afecta şi viitoarele achiziţii de active ce urmează a fi derulate de BCE într-un program de relaxare cantitativă, destinat să salveze zona euro de la pericolul deflaţiei.