A treia mare bancă din SUA vrea să-şi vândă diviziile de consumer banking din şase state din America Latină, precum şi din Japonia, Egipt, Cehia, Ungaria şi Guam.
De asemenea, Citigroup a raportat, marţi, o creştere de 13% a profitului net ajustat în trimestrul trei din 2014, datorită rezultatelor mai bune înregistrate la portofoliul de active neperformante rămas în urma crizei financiare, scrie Agerpres.
În perioada iulie – septembrie 2014, profitul net ajustat a urcat la 3,67 miliarde de dolari, sau 1,15 dolari pe acţiune, de la 3,26 miliarde de dolari, sau 1,02 dolari pe acţiune, în trimestrul trei din 2013. Analiştii se aşteptau la un câştig de 1,12 dolari pe acţiune, respectiv la venituri de 19,05 miliarde de dolari în perioada iulie – septembrie 2014.
Citigroup operează în peste 160 de state şi jurisdicţii, cu peste 200 de milioane de conturi ale clienţilor.
În România, Raiffeisen Bank a anunţat, anul trecut, că va achiziţiona portofoliul de împrumuturi de retail al diviziei din România a băncii americane Citigroup.
În iulie, Citigroup a acceptat să plătească în SUA suma de şapte miliarde de dolari pentru închiderea unei investigaţii legate de vânzarea de obligaţiuni ipotecare riscante de tip subprime, considerate vinovate pentru alimentarea crizei financiare mondiale din 2008.
Acest acord, care vine după mai multe luni de negocieri cu autorităţile judiciare şi financiare americane, se va traduce printr-o pierdere excepţională de 3,8 miliarde de dolari în rezultatele pentru trimestrul al doilea ale Citigroup. Suma totală plătită de Citigroup este de două ori mai mare decât estimările analiştilor financiari, dar sub suma de 12 miliarde de dolari solicitată de autorităţi în cursul negocierilor.
Departamentul de Justiţie din SUA investighează mai multe bănci pentru inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu valoarea obligaţiunilor garantate prin ipoteci. Citigroup şi alte bănci au minimalizat riscurile acestor obligaţiuni ipotecare de tip subprime atunci când le-au vândut investitorilor, aceste obligaţiuni generând ulterior pierderi pentru investitorii care le-au cumpărat.