Statul austriac prin OIAG este cel mai mare acţionar la compania petrolieră OMV cu o participaţie de 31,50%.
Ministrul austriac de Finanţe, Hans Jörg Schelling, a criticat miercuri maniera ‘neprofesionistă’ în care au fost gestionate recentele evenimente de la OMV fără a preciza dacă doreşte sau nu demisia preşedintelui OIAG, Rudolf Kemler. Critici faţă de acţiunile OIAG au venit şi din partea ministrului austriac al Transporturilor, Alois Stöger. ‘Aşa cum este alcătuit în prezent OIAG nu este nimic de lăudat’, a spus Stöger pledând pentru o reformă la holdingul de stat.
În prezent, Consiliul de Supraveghere de la OIAG se numeşte şi se reînnoieşte singur şi nu de către Guvern. Autorităţile de la Viena ar dori să schimbe acest lucru şi au înfiinţat un grup de lucru care să se ocupe de reforma holdingului de stat. Potrivit ministrului de Finanţe Hans Jörg Schelling acest grup de lucru urmează să se reunească în zilele următoare iar procesul de reformă al OIAG ‘ar trebui accelerat’.
Marţi seară, Consiliul de Supraveghere de la OMV a anunţat că a acceptat demisia directorului general Gerhard Roiss şi că a început demersurile pentru un succesor. De asemenea, Consiliul de Supraveghere a decis integrarea operaţiunilor din domeniul gazelor şi energiei electrice în segmentul rafinare şi marketing. Noul segment de operaţiuni downstream va fi condus de Manfred Leitner, membru în boardul OMV, de la 1 ianuarie 2015, în timp ce vor fi purtate negocieri pentru un nou contract cu actualul director al diviziei de gaze şi energie, Hans-Peter Floren.
OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Departamentul pentru Energie, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti.