MFP: Proiectul cu OCDE va avea cel mai mare impact asupra sectorului transporturilor

Proiectul lansat de autorităţile române în parteneriat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică /OCDE/, care analizează impactul reglementărilor asupra a trei sectoare economice cheie, va avea cel mai mare impact asupra sectorului transporturilor, a declarat miercuri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice/ MFP/, Attila Gyorgy, la conferinţa de lansare a proiectului.
Economica.net - mie, 15 oct. 2014, 10:33
MFP: Proiectul cu OCDE va avea cel mai mare impact asupra sectorului transporturilor

Guvernul României, Consiliul Concurenţei şi OCDE au lansat miercuri proiectul ‘Analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti’. Cele trei sectoare vizate de proiect, aprobate de Guvern la sugestia instituţiilor financiare internaţionale, sunt construcţia de drumuri, transportul de marfă şi procesarea alimentelor, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

‘Consider că impactul cel mai mare va fi pe partea de transporturi pentru că aici avem un domeniu destul de sensibil, având în vedere că potenţial există, nevoi există pentru a avea o infrastructură mult mai dezvoltată, finanţare din fonduri europene există în continuare şi, dacă reuşim să dezvoltăm infrastructură, companiile care exploatează aceste reţele pot să îşi îmbunătăţească performanţele, să îşi diminueze arieratele. Cel puţin pe acest sector al transporturilor considerăm că impactul va fi cel mai mare din perspectiva aceasta. Şi celelalte domenii aduc valoare adăugată şi generează beneficii şi le vom monitoriza şi pe ele pentru că, indirect, rezultatele se vor vedea prin prisma indicatorilor bugetari’, a afirmat secretarul de stat Attila Gyorgy.

Attila Gyorgy a fost desemnat recent să coordoneze Comitetul interministerial care monitorizează îndeplinirea obligaţiilor României către instituţiile financiare internaţionale, scrie Agerpres.

‘Acolo avem o serie de indicatori strict legaţi de ceea ce îşi propune acest proiect. Faţă de instituţiile financiare internaţionale am aprobat nişte indicatori şi am spus că vom face tot posibilul să îmbunătăţim anumite lucruri. Ori una dintre soluţii este şi aceasta’, a adăugat oficialul MFP.

Attila Gyorgy a menţionat că MFP a făcut studii, de-a lungul timpului, pentru a vedea în ce măsură o reglementare îngrădeşte activitatea economică, orice îngrădire având şi impact bugetar, deoarece numărul de firme este mai mic, numărul de angajaţi în acel sector este mai mic, afectând încasările bugetare pe partea de venituri din cauza unui număr mai mic de plătitori, iar pe de altă parte cheltuielile bugetare cresc din cauza asistenţei sociale pentru cei care îşi găsesc mai greu un loc de muncă.

‘Dacă reuşim să găsim o formulă în care reglementările să se limiteze la acele standarde minimale absolut necesare pentru realizarea sau păstrarea unor criterii minimale de exigenţă şi să lase liberă activitatea economică, automat bugetul va avea de câştigat, lucru care se va reflecta în bunăstarea tuturor’, a spus secretarul de stat.

Gyorgy a amintit, în acest context, că în urma analizelor MFP au fost eliminate 92 de taxe, care aveau valori infime, dar presupuneau costuri pentru cei care le plăteau, din cauza timpului alocat pentru achitarea acestor obligaţii – deplasări, stat la coadă, recalculări pentru câteva zecimale, verificări pentru a nu exista erori, cât şi costuri pentru administraţie, cu angajaţi care să ţină registre şi să facă verificări.

Tot în ideea de a nu bloca timpul operatorilor economici, a adăugat Gyorgy, MFP dezvoltă în permanenţă platforma online a ANAF, pentru ca informaţii cât mai multe să poată fi obţinute direct din conturile personale.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...