Complexul Energetic Oltenia este gata să livreze 1,5 -2 milioane de tone de cărbune către termocentralele din Serbia şi va participa la o licitaţie internaţională care se va desfăşura săptămâna viitoare.
„Ei (sârbii – n.r.) ne-au căutat pe noi, ei au venit la noi pentru discuţii. Noi putem să le asigurăm orice cantitate de lignit au nevoie, producem, în funcţie de cerere, între 25 şi 30 de milioane de tone anual. Două milioane de tone nu reprezintă o problemă pentru noi”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere din cadrul CEO.
Pe piaţa locală, tona de lignit se comercializează la o medie de preţ de circa 50 de euro. La acest preţ, un eventual contract cu sârbii s-ar cifra la 100 de milioane de euro. Este de presupus însă că, la o asemenea cantitate, CEO ar oferi un discount substanţial, mergând şi până la 50%. Chiar şi aşa, potenţialul contract s-ar ridica la 50 de milioane de euro.
„În cazul în care câştigăm contractul, este treaba sârbilor să-şi transporte cărbunele. Nu văd cum s-ar putea transporta mai mult de 10.000 de tone pe zi, cu barja”, explică Antonie. La o cantitate de două milioane de tone, întreg contractul ar dura 200 de zile, adică aproape şapte luni.
Sârbii au nevoie urgentă de cărbune şi de energie electrică pentru că inundaţiile din această primăvară au afectat grav sistemul energetic al vecinilor. Multe dintre hidrocentrale s-au defectat iar termocentralele nu au putut suplini deficitul de capacitate pentru că şi galeriile minelor au fost inundate. Tocmai din acest motiv, Serbia este un cumpărător constant de energie electrică din România şi acum vrea şi cărbune.
În urmă cu o lună, ministrul sârb pentru Energie şi Minerit, Aleksandar Antic, în cadrul unei vizite în ţara noastră, a spus că „România este gata sa livreze electricitate Serbiei, precum şi cărbune pentru centralele electrice ale tarii, la cel mai bun preţ posibil în perioada viitoarei ierni, daca este nevoie”. Antic a fost susţinut de ministrul român al Energiei Răzvan Nicolescu, care a afirmat că guvernul Romaniei ar urma să furnizeze susţinerea şi avizele dacă Serbia are nevoie de cantităţi suplimentare de energie electrică şi de cărbune din partea Romaniei.