Trucuri pentru a-ţi face apartamentul mai mare fără să spargi pereţii

Pentru a avea un apartament mai spaţios, cei mai mulţi apelează la desfiinţarea unora dintre pereţii locuinţei. Există însă trucuri care pot da senzaţia de spaţiu fără a se umbla la structura locuinţei.
Nicu Stan - vin, 30 dec. 2011, 10:10

Un spaţiu de locuit poate fi perceput ca fiind mai mare sau mai mic, în funcţie de mulţi factori: mobila, culori, de poziţionarea oglinzilor etc.

„Sunt diverse trucuri sau pur şi simplu o ergonomie corect gândită, astfel încât spaţiul să fie perceput mai mare“, a spus, pentru RTV.net, Adrian Iovescu, arhitect şi designer de interior la firma Accent Design.

Soluţia care într-adevăr poate mări un apartament este spargerea anumitor pereţi, operaţiune care poate dura mult, timp în care casa devine un adevărat şantier.

Şi dacă deranjul ar fi numai pentru proprietar nu ar fi o problemă, dar spargerea pereţilor dintr-un apartament nu se poate face fără a deranja şi vecinii, uneori din tot blocul. În plus, pentru a demola un perete trebuie tot felul de autorizaţii, întrucât poate fi afectată structura de siguranţă a clădirii.

O primă soluţie de mărire a unei locuinţe aplicată de către designerii de interior este scoaterea uşilor dintre camere.

„Dacă uşa este scoasă şi rămâne doar tocul numai din zidărie atunci e bine să fie scos în evidenţă cu o bordură din lemn pentru a sublinia trecerea de la o încăpere la alta şi pentru a da identitate camerelor respective“, a mai spus Ana Arlet.

Trucul culorilor

Un alt tertip aflat la îndemâna oricui, pentru mărirea unei camere, este vopsirea pereţilor în anumite culori.

„Culorile folosite pentru pereţi trebuie să fie pastel în tonuri reci. În aceasta categorie se regăsesc culorile bleu, vernil, lila“, a adaugat Ana Arlet.

Aceste culori reflectă mai bine lumina. Culorile deschise dau de asemenea impresia de spaţiu. Se poate observa acest lucru la apartamentele în curs de construcţie.

„Camerele par mai mici când pereţii sunt închişi şi mai mari când sunt zugrăviţi la final în culori deschise“, a subliniat arhitectul de la Accent Design.

Perdeaua face camera înaltă

Unul dintre trucurile cele mai vechi ar fi poziţionarea oglinzilor. O oglinda mare, amplasată de la nivelul pardoselii şi până peste nivelul ochiului, chiar până în tavan, poate da senzaţia de dublare a un spaţiu. La un hol foarte îngust poate să fie o soluţie bună pentru a nu simţi că treci printr-un culoar strâmt.

„În palatele din secolele trecute, acest truc era preferat, mai mult chiar, se folosea pe doi pereţi paraleli, astfel încât imaginea se reflecta la infinit, dând impresia de o cameră nesfârşită“, a amintit Adrian Iovescu.

Un alt sfat dat de Ana Arlet acelora care vor să îşi mărească încăperile, fără a cheltui prea mulţi bani, este folosirea perdelelor lungi, din tavan până în podea.

„Amplasarea corectă a mobilierului poate ajuta de asemenea la senzaţia de mărire a spaţiului. Trebuie gândită în concordanţă cu legăturile dintre camere, accese, uşi, ferestre. Un mobilier de care te împiedici dă senzaţia de casă aglomerată, mică“, a conchis Adrian Iovescu.

Spaţiu dat de parchet

Un rol la fel de important în crearea senzaţiei de spaţiu îl are şi pardoseala. Aceasta trebuie să aibă aceeaşi culoare în toată casa pentru a crea continuitate. Dacă se foloseşte parchet, esenţele recomandate de către specialişti sunt fagul şi paltinul, care au culori deschise, calde. De asemenea, desenul parchetului nu trebuie să fie unul prea încărcat.

Contează şi felul în care se montează parchetul. Spre exemplu, într-un hol, lamelele de parchet trebuie montate pe latura cea mică a locului. „Acest truc folosit mai ales în cazul unui hol lung şi îngust îl va face să pară mai larg, iar dacă pereţii de capat vor fi coloraţi mai închis decât cei laterali efectul de spaţialitate este garantat“, a precizat Ana Arlet.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul 2 al alegerilor prezidențiale....
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele ...
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...