BERD: Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cel care solicită împrumutul

Reluarea creditării va avea loc abia după relansarea creşterii economice în regiunea Europei de Sud-Est şi va depinde de cât de puternici sunt cei care cer creditele, a declarat, marţi, Bojan Markovic, economist-şef pentru Europa de Sud-Est în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 09:42
BERD: Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cel care solicită împrumutul

‘Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cine cere creditul, cât de puternic este. E mai importantă calitatea, nu cantitatea creşterii’, a spus Markovic, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

El a menţionat că, înainte de criză, creşterile economice ale ţărilor din regiune erau bazate pe intrări masive de capital, ceea ce nu a dus la o bază solidă, iar creditele neperformante au devenit o problemă importantă în zonă.

‘Acum, managementul creditelor neperformante necesită mult timp din partea bancherilor, iar ei nu se mai bazează pe businessul lor propriu-zis. Deci, întâi trebuie să facem sectorul privat mai puternic, să poată folosi creditele în mod eficient, apoi să reluăm creditarea, nu invers’, a susţinut Markovic.

Oficialul BERD a menţionat şi rolul băncilor centrale de a încuraja reluarea creditării, astfel încât să nu existe un volum mare de credite neperformante.

‘Investitorii se uită la rata creditelor neperformante înainte de a investi într-o ţară. Creditele neperformante sunt oglinda unui mediu economic privat slab, cu resurse slabe din punct de vedere uman şi financiar’, a avertizat Markovic.

El consideră că perspectivele de viitor din regiune pot fi exprimate în trei idei: ‘Nu vom vederea relansarea creditării până ce nu se stabilizează o creştere economică sustenabilă în regiune. În al doilea rând, depinde de cine ia creditele. În al treilea rând, în ţările cu rate ridicate de neperformanţă a creditelor, băncile centrale au o capacitate foarte redusă de a încuraja relansarea creditării’.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...