‘Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cine cere creditul, cât de puternic este. E mai importantă calitatea, nu cantitatea creşterii’, a spus Markovic, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.
El a menţionat că, înainte de criză, creşterile economice ale ţărilor din regiune erau bazate pe intrări masive de capital, ceea ce nu a dus la o bază solidă, iar creditele neperformante au devenit o problemă importantă în zonă.
‘Acum, managementul creditelor neperformante necesită mult timp din partea bancherilor, iar ei nu se mai bazează pe businessul lor propriu-zis. Deci, întâi trebuie să facem sectorul privat mai puternic, să poată folosi creditele în mod eficient, apoi să reluăm creditarea, nu invers’, a susţinut Markovic.
Oficialul BERD a menţionat şi rolul băncilor centrale de a încuraja reluarea creditării, astfel încât să nu existe un volum mare de credite neperformante.
‘Investitorii se uită la rata creditelor neperformante înainte de a investi într-o ţară. Creditele neperformante sunt oglinda unui mediu economic privat slab, cu resurse slabe din punct de vedere uman şi financiar’, a avertizat Markovic.
El consideră că perspectivele de viitor din regiune pot fi exprimate în trei idei: ‘Nu vom vederea relansarea creditării până ce nu se stabilizează o creştere economică sustenabilă în regiune. În al doilea rând, depinde de cine ia creditele. În al treilea rând, în ţările cu rate ridicate de neperformanţă a creditelor, băncile centrale au o capacitate foarte redusă de a încuraja relansarea creditării’.
Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii.