Bursa de Gaze, la un an de la lansare: Volum de 210,5 milioane mc gaze naturale tranzacţionate prin BRM

O cantitate totală de 2,23 milioane MWh (210,5 milioane metri cubi) de gaze naturale a fost tranzacţionată, în primul an de activitate a Bursei gazelor, prin Bursa Română de Mărfuri /BRM/, cea mai mare parte fiind din producţia internă (90%), potrivit datelor oficiale prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă, de către reprezentanţii bursei.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 10:40
Bursa de Gaze, la un an de la lansare: Volum de 210,5 milioane mc gaze naturale tranzacţionate prin BRM

Conform sursei citate, din cantitatea totală de gaze naturale tranzacţionată prin Bursă la un an de la înfiinţarea acestei platforme, 2,16 milioane MWh (204 milioane mc) a fost înregistrată în 2014, până la 20 octombrie, iar restul de 0,7 milioane MWh (6,5 milioane mc), în 2013, scrie Agerpres.

Volumul total scos la tranzacţionare s-a cifrat la 7,8 milioane MWh, echivalentul a 732 milioane mc gaze naturale.

În 2014, perioada trimestrului III a fost cea mai fructuoasă din punct de vedere al tranzacţiilor cu gaze naturale pe BRM, care au ajuns la un volum de 1,4 milioane MWh, în timp ce, în intervalul 1-20 octombrie, cuantumul s-a situat la 0,2 milioane MWh.

Din punct de vedere al dinamicii tranzacţiilor, datele BRM relevă faptul că, în intervalul august – septembrie 2014, cele mai importante tranzacţii cu gaze naturale au fost din producţia internă, după cum urmează: 220.000 MWh (respectiv 20 milioane mc) de la OMV Petrom SRL, respectiv 477.000 MWh (45 milioane mc) de la SNGN Romgaz.

În ceea ce priveşte structura pieţei, datele arată că 90% din volumul de gaze naturale tranzacţionate prin BRM au provenit din producţia internă, 9,8% a fost reprezentat de un mix intern&extern şi doar 0,2% a însemnat operaţiuni cu gaze naturale din import.

‘Între lunile mai şi iunie nu au avut loc tranzacţii între producători şi furnizori, situaţie generată de blocajul pieţei, ca urmare a modificării OUG nr.7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale’, se arată în raportul BRM.

La un an de activitate a Bursei de Gaze, statistica BRM arată că peste 50% dintre cele 83 de sesiuni de licitaţii înregistrate au fost încheiate cu adjudecare, în timp ce numărul participanţilor la acest sistem a ajuns la 64, dintre care 3 producători, 20 de furnizori şi 41 de consumatori.

La data de 19 iulie 2013, BRM a obţinut din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie /ANRE/ licenţa de desfăşurare a activităţii de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale. La 12 septembrie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr.69/ 11.09.2013 pentru aprobarea tarifelor reglementate practicate de operatorul licenţiat al pieţei centralizate din sectorul gazelor naturale – Societatea Bursa Romană de Mărfuri.

Ordinul a intrat în vigoare începând cu data de 16 septembrie 2013. Prima tranzacţie pe această platformă a avut loc în 21 octombrie 2013. De atunci, numeroşi operatori economici au achiziţionat gaze naturale pe platforma electronică a BRM, la preţuri foarte avantajoase. Printre aceştia se numără: Atelierele Griviţa, Uzinsider, Editura Adevărul, Policolor, Arena Grup, Mecanica Ceahlău, Primăriile din Alba Iulia, Orăştie, Hunedoara, Simeria, DRDP Alba, Electrocentrale Oradea, Staţiunea de Cercetări Agricole Secuieni, Universitatea de Vest Timişoara, Spitalele din Roman, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Bisericani, Lupeni, Rădăuţi, Spitalul CF2 Bucureşti.

Bursa Romană de Mărfuri /BRM/ este o companie privată de interes public, înfiinţată în noiembrie 1992, prima şedinţă de tranzacţionare având loc în data de 10 decembrie 1992.

În prezent, BRM a dezvoltat, în acord cu prevederile Legii nr. 357/ 2005, mai multe tipuri de pieţe de interes public, activitatea principală fiind axată pe Piaţă la disponibil şi Piaţa licitaţiilor.

Pe Piaţa la disponibil se tranzacţionează mărfuri fungibile, standardizate, cotate la bursa de mărfuri, în cele  11 ringuri: produse petroliere, energie electrică, gaze naturale, cărbune, procesare combustibili, certificate CO2, mărfuri generale, materiale de construcţii, legume şi fructe, cereale şi medicamente. În anul 2007, BRM a emis în premieră pentru piaţa românească primele cotaţii  la produse petroliere, iar la finalul anului 2013 a emis primele cotaţii la cereale.

Pe Piaţa licitaţiilor se derulează proceduri de achiziţii, vânzări, închirieri şi concesiuni, BRM fiind cel mai important consultant în domeniul achiziţiilor publice de produse, servicii şi lucrări pentru orice tip de autoritate contractantă. Activitatea BRM se desfăşoară la sediul central din Bucureşti şi prin reţeaua teritorială care număra 27 terminale/

Te-ar mai putea interesa și
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Programul celui care a obținut cele mai multe voturi în primur tur......
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și joasaă tensiune
Rețele Electrice Muntenia, licitație de peste 445 mil. lei pentru mentenanța și modernizarea unor linii de medie și ...
Reţele Electrice Muntenia a lansat o licitaţie publică pe platforma SEAP, cu o valoare de peste 445 milioane lei, pentru ...
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor ...