Pentagonul îşi intensifică misiunile în Europa, pe măsură ce cresc tensiunile cu Rusia – publicaţie SUA

În timp ce atenţia Statelor Unite este îndreptată către epidemia de Ebola şi lupta împotriva jihadiştilor, situaţia din Europa devine tot mai rece, amintind de Războiul Rece, se arată într-un articol apărut marţi în publicaţia militară americană Marine Corps Times, ce subliniază că aplicaţiile la care participă trupele americane în flancul estic al NATO constituie deopotrivă un mesaj de descurajare transmis Moscovei, cât şi o expresie a angajamentului american în regiune.
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 15:29
Pentagonul îşi intensifică misiunile în Europa, pe măsură ce cresc tensiunile cu Rusia - publicaţie SUA

La jumătatea lunii octombrie, două nave militare americane au pătruns în Marea Neagră, trupe americane au început noi exerciţii împreună cu aliaţii est-europeni, iar în România armata Statelor Unite a preluat comanda bazei de la Deveselu, unde va fi instalată prima componentă terestră a scutului antirachetă din Europa.

Pentru aplicaţiile militare din Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia, armata americană a desfăşurat 15 tancuri M1A2 Abrams, 22 de transportoare blindate, 16 piese de artilerie şi 800 de soldaţi, aceste exerciţii fiind un important avertisment adresat Rusiei.

În Marea Neagră, prezenţa navelor Mount Whitney şi Cole face parte din misiunea ce a adus în ultimele luni militarii americani prin porturi precum Constanţa sau Batumi, notează Marine Corps Times. Şi aceste manevre sunt o parte a mesajului prin care SUA încearcă să transmită Rusiei că Washingtonul este foarte atent la ce se întâmplă în această regiune unde este hotărât să-şi menţină angajamentul, afirmă Jan van Tol, expert militar la Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA).

În ce priveşte viitoarele evoluţii politico-militare, cel mai probabil preşedintele rus Vladimir Putin nu va risca o invazie armată, pentru că orice nouă acţiune militară pe direcţia vest ar putea stârni o reacţie din partea NATO, apreciază un fost comandant în marina militară americană, Bryan Clark, în prezent analist la CSBA. În schimb, obiectivul liderului de la Kremlin este să alimenteze naţionalismul rus în regiune şi să destabilizeze în continuare situaţia până când va veni momentul oportun de a trece din nou la acţiune, conchide expertul american.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Importurile de lapte brut, în urcare cu aproape 43%, în primele 3 trimestre. Producţia cea mai mare, la unt
Unităţile de procesare din România au colectat, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 960.594 tone de lapte de vacă, în creştere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului......
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife are afaceri de peste 2 miliarde lei în primele nouă luni, cu 24% mai mari decât anul trecut
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, are o cifră de afaceri consolidată pro-forma de ...
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Jose Munoz, unul dintre primii non-asiatici numiți în conducerea Hyundai Motors
Constructorul auto sud-coreean Hyundai Motors l-a desemnat vineri pe Jose Munoz, responsabil pentru operaţiunile sale din ...
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
„Sfatul” lui Viktor Orban pentru Europa cu privire la sancțiunile impuse Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să îşi regândească sancţiunile impuse Rusiei, pentru că aceste sancţiuni menţin preţurile ...