Ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologică se plătesc din 2 decembrie – APIA

Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică, au anunţat, luni, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 13:41
Ajutoarele de minimis pentru agricultura ecologică se plătesc din 2 decembrie - APIA

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis este de 1.180 lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare, inclusiv, şi de 845 de lei pe exploataţie, pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 hectare şi 20 de hectare, inclusiv, precizează APIA.

Ajutorul specific compensatoriu se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate în anul de cerere 2013 din Hotărârea Guvernului nr. 759/ 2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agricol, pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 şi 5 hectare inclusiv şi 5,1 şi 20 hectare inclusiv, potrivit unui comunicat APIA, scrie Agerpres.

Beneficiarii schemei de minimis sunt întreprinderile care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, aflate sub contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/ aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, respectiv producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice şi/ sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori întreprinderi familiale constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

APIA precizează că sunt considerate ca fiind ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele aferente ajutorului.

În cazul în care beneficiarii nu se menţin în sistemul de agricultură ecologică, aceştia vor trebui să restituie sumele încasate.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de tern arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.

Te-ar mai putea interesa și
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Pe fondul unui vânt foarte bun azi, turbinele eoliene sunt prima sursă de energie electrică a țării, astfel că Sistemul Energetic Național trece mai ușor peste lipsa unei unități nucleare,......
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva ...
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
La prima sa participare într-o competiție importantă de Rally-Raid, echipa Dacia Sandriders a reușit o victorie importantă ...
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Magistrala 5 de metrou din București va avea până la finele anului în curs cea mai redusă frecvență de la inaugurarea ...