Campania aeriană contra Statul Islamic costă SUA 8,3 milioane de dolari pe zi

Statele Unite cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanţa campania lor aeriană contra organizaţiei Statul Islamic /SI/ în Siria şi Irak, o cifră în creştere, au declarat luni responsabili ai Pentagonului.
Economica.net - mar, 28 oct. 2014, 06:37
Campania aeriană contra Statul Islamic costă SUA 8,3 milioane de dolari pe zi

De la începutul raidurilor aeriene americane la 8 august în Irak şi apoi în Siria, operaţiunile au costat 580 milioane de dolari, potrivit căpitanului de fregată Bill Urban, un purtător de cuvânt al ministerului american al apărării, citat de AFP.

Până în prezent, Pentagonul estima costul zilnic al campaniei aeriene la circa 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat în ultimele săptămâni, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, analişti independenţi consideră aceste cifre prea mici. Potrivit lui Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategică şi bugetară /CSBA/ din Washington, campania ar putea să coste între 2,4 şi 3,8 miliarde de dolari pe an.

Dacă atacurile aeriene împotriva unor ţinte jihadiste se intensifică, această sumă ar putea ajunge între 4,2 şi 6,8 miliarde de dolari pe an, explică analistul într-un raport publicat la sfârşitul lunii septembrie.

Potrivit acestuia, zborurile de recunoaştere apasă cel mai greu asupra bugetului operaţiunii ‘Determinare absolută’.

Pentru a face să zboare o dronă Predator sau Reaper de exemplu, costă 1.000 de dolari pe oră. Dar Global Hawk, o dronă de supraveghere capabilă să zboare la o altitudine mult mai mare, costă pe oră 7.000 de dolari.

Finanţarea acestei campanii vine din bugetul de război al Pentagonului: Fondul pentru operaţiuni de urgenţă în afara ţării /Overseas Contingency Operations, OCO/. Separat de bugetul central al Apărării, acest fond este ‘cardul de credit’ folosit pentru a acoperi costurile războaielor purtate de Statele Unite.

Congresul l-a mărit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a încheiat în luna septembrie. Dar Pentagonul prevede o scădere semnificativă a bugetului său pentru 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile își gândesc și planifică dezvoltarea. La nivelul Uniunii......
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...