Guvernul ţine pe perfuzii minerii din Valea Jiului încă trei ani

Cei 7.000 de oameni care muncesc în minele şi termocentralele din Valea Jiului primesc prin lege de la Guvern garanţia că vor avea de muncă încă trei ani, pe banii tuturor consumatorilor de energie din România. Motivul invocat: siguranţa sistemului energetic national.
Mihai Nicuţ - mar, 28 oct. 2014, 22:02
Guvernul ţine pe perfuzii minerii din Valea Jiului încă trei ani

Termocentralele pe huilă din Valea Jiului, printre cei mai scumpi producători de energie electrică din ţară, primesc de la Guvern acces garantat în reţeaua naţioanală de electricitate cel puţin până la finalul anului 2017, potrivit unui proiect de act normativ publicat seara trecută de Departamentul pentru Energie, care modifică termenele şi cantităţile de energie dintr-un act normativ mai vechi.

Vechea lege, HG 138/2013, presupunea, în esenţă, două lucruri pentru Complexul Energetic Hunedoara, care grupează minele din Vale Jiului şi termocentralele pe huilă de la Mintia şi Paroşeni.
Primul: „Se acordă acces garantat la rețelele electrice pentru energia electrică produsă de centrala termoelectrică Mintia aparținând Societății Comerciale Complexul Energetic Hunedoara — S.A., care să asigure funcționarea continuă a acesteia la o putere medie electrică de cel puțin 200 MW”.
Al doilea: „Pentru menținerea nivelului de siguranță a sistemului electroenergetic național, Societatea Comercială Complexul Energetic Hunedoara — S.A. are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport și sistem la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW, în condițiile reglementărilor emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei”.
Cele două măsuri urmau să se aplice până la data de 1 iulie 2015.

Noul proiect de act normativ, care modifică HG 138/2013, menţine prevederea referitoare la funcţionarea continuă la cel puţin 200 MW, dar creşte de la 400 la 500 MW serviciile de sistem care trebuie furnizate de cele două termocentrale. Ş,i cel mai important, termenul de 1 iulie 2015 a fost prorogat până la 31 decembrie 2017.

Ce înseamnă de fapt noua lege

Prin acest nou act normativ, minerii din Valea Jiului şi cele două termocentrale primesc garanţia că li se va prelua o parte din producţia de energie electrică în sistem, până la finalul anului 2017, în condiţiile în care piaţa de energie este caracterizată de un puternic dezechilibru între oferta de energie şi cerere, generat în special de boom-ul regenerabilelor. Iar costul de producţie este de circa 270 lei MWh, cu peste 100 de lei peste preţurile de acum de pe piaţă, pentru energie similară-tehnologic producţia de electricitate din cărbune de subteran este mai costisitoare.

Pe de altă parte, creşterea de la 400 la 500 MW a serviciilor de sistem prestate de Complexul Hunedoara, decisă fără vreo licitaţie, se va face teoretic în defavoarea altor producători şi cu un cost suplimentar în factura de energie a tuturor consumatorilor.

Serviciile tehnologice de sistem asigură practic funcţionarea sistemului energetic naţional (SEN) în condiţii de siguranţă. Grosier spus, în cazul în care apare vreun dezechilibru (eolienele se opresc brusc, se opreşte neplanificat un reactor de la Cernavodă, etc.) aceşti furnizori de servicii tehnologice de sistem intră automat, la cererea Dispeceratului Energetic Naţional al Transelectrica, pentru a se menţine echilibrul dat fiind că, la limită, se poate ajunge la pene de curent. În mod tradiţional, reglajul sistemului, mai ales cel primar şi secundar (pormire a grupurilor energetice în maximum 30 de secunde respectiv, 15 minute) se face de către grupurile hidro şi cele pe gaze , din motive tehnice: sunt mai uşor de pornit şi astfel intră şi reechilibrează SEN mai repede.

Preţul la care furnizorii de servicii tehnologice de sistem „vând” energia solicitată de Transelectrica este reglementat de ANRE şi este trecut ulterior, pe tot lanţul transport-distribuţie-furnizare, în factura tuturor consumtorilor.

HG 138/2013 a intrat în vigoare la 15 aprilie anul trecut. Potrivit datelor Transelectrica, între 31 martie 2013 şi 31 martie 2014, tariful pentru serviciile de sistem tehnologice a crescut cu 35%, în două etape, iar una dintre cauze a fost „încorporarea costurilor suplimentare suportate de Transelectrica determinate de deciziile ANRE de achiziționare a rezervelor de sistem de la Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara la prețuri stabilite”.
Cum Complexul Hunedoara va avea încă 100 MW, este clar că tariful va creşte. Poate pentru un consumator casnic el nu spune nimic (tariful este de circa 14 lei MWh acum) dar la nivelul unui consummator mare altfel stau lucrurile.

De ce a decis Guvernul să ajute minele şi centralele din Valea Jiului? Din motive de siguranţă a SEN, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. Iată extrase din document:

„Siguranţa SEN necesită existenţa şi menţinerea unui mix de combustibil pentru producerea energiei electrice care să acopere consumul naţional de energie. În realizarea mixului de combustibil necesar pentru producerea energiei electrice, Guvernul român acordă o importanţă deosebită utilizării cu prioritate a resurselor energetice interne în vederea asigurării securităţii şi independenţei energetice. În realizarea acestui mix este luată în considerare şi huila din resursa internă, singurul producător de energie electrică care utilizează această resursă fiind Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A”.

„Creşterea explozivă a capacităţilor de producţie a energiei electrice din surse regenerabile din ultimii ani şi, conform prognozei şi în următorii ani, impune luarea unor măsuri care să garanteze siguranţa aprovizionării cu energie electrică”.

„Pentru asigurarea adecvanţei sistemului şi acoperirea în condiţii de siguranţă a cererii de energie electrică, este necesar să existe, în SEN, o anumită putere disponibilă asigurată de centrale, semnificativ mai mare decât puterea consumată la vârful de consum. Este obligatorie, de asemenea, menţinerea în permanenţă,la dispoziţia operatorului de sistem, a unei rezerve operaţionale care să poată echilibra balanţa la variaţiile continue ale sarcinii şi la declanşarea celui mai mare grup de producere a energie electrice din sistem. Aceste variaţii au crescut considerabil în urma creşterii explozive a producţiei de energie electrică pe bază de surse regenerabile, disponibilitatea acestor producători de energie fiind limitată, iar producţia necontrolabilă, capacitatea de rezervă asociată fiind absolut necesară pentru asigurarea adecvanţei sistemului”

„Proiectul „4M – Market Coupling” de cuplare a pieţelor din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, care va fi lansat în luna
noiembrie 2014, va determina o creştere a fluxului transfrontalier la graniţa de Vest a României, cu implicaţii pozitive din punct de vedere al sursei de energie electrică din apropierea interfeţei de schimb. Creşterea capacităţii de interconexiune frontaliere pe interfaţa de Vest a României, corelată cu reducerea pierderilor în Reţeaua Electrică de Ttransport, care sunt direct proporţionale cu distanţa dintre producători şi consumatori, impun cu atât mai mult, în perspectivă, existenţa în zonă a unei capacităţi de producţie semnificative. Inclusiv pentru perioada prorogată, Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., rămâne singurul mare producător de energie electrică în zona de centru şi N-V a ţării”.

Precizăm că un alt mare producător de energie din zona de centru este termocentrala pe gaze de la Iernut, cu o putere instalată de 800 MW, care este deţinută acum de Romgaz

Complexul Energetic Hunedoara, societate deţinută integral de stat, are 7.000 de angajaţi, dintre care 5.100 sunt mineri şi 1.800 de energeticieni. Puterea instalată a celor două termocentrale este de circa 1.200 MW, iar huila este extrasă din cele patru perimetre din Valea Jiului: Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. După primele şase luni ale acestui an, compania, deţinută integral de stat, a raportat pierderi de 167 de milioane de lei.

VEDEŢI ATAŞAT NOTA DE FUNDAMENTARE ŞI PROIECTUL DE ACT NORMATIV

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...