Acestea sunt grupurile Lugansk (zona Pervomaisk-cătunul de cazaci Lugansk); Gorlovsk-Doneţk; Volnovaha-Telmanovski şi Novoazovski, scrie Agerpres.
Din componenţa acestor grupuri, potrivit estimărilor expertului militar ucrainean, fac parte între 14.000 şi 15.000 de mercenari şi soldaţi ruşi, plus 10.000-12.000 de combatanţi ai forţelor paramilitare locale.
Aceste patru noi grupuri ar avea în dotare 110-115 de tancuri, 250-280 vehicule blindate, 80-100 tunuri de artilerie de diferite calibre şi dispozitive de lansare, 500 de bucăţi mijloace de transport.
Continuă în mod activ ‘reformatarea forţelor insurgente’, susţine acesta, într-o postare pe Facebook. Cu sprijinul activ al ‘consilierilor’ ruşi, liderii separatişti ai autoproclamatelor ‘republici populare’ Lugansk şi Doneţk desfăşoară procesul de ‘unificare’ a formaţiunilor paramilitare şi crearea de ‘unităţi şi subunităţi’ militare.
Aceste ‘eforturi’ ale Moscovei se desfăşoară greu din cauza nivelului scăzut de disciplină în rândurile insurgenţilor şi a lipsei de dorinţă a acestora de a se subordona unei singure autorităţi, remarcă expertul ucrainean.
Washingtonul a avertizat anterior Moscova să nu profite de pseudo-alegerile din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk pentru a infiltra noi trupe şi echipamente pe teritoriul ucrainean.
‘Avertizăm Rusia să nu profite de aşa-numite alegeri ilegale (din autoproclamatele ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk) ca pretext pentru a trimite trupe şi echipamente suplimentare în Ucraina, în special în contextul informaţiilor recente privind noi deplasări ale forţelor ruse la frontiera cu Ucraina’, a declarat pentru Ria Novosti un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Mark Stroh.