Blocaj la tribunal. Judecătorii nu vor să judece procesele pe clauze abuzive dintre ANPC şi bănci

Magistraţii de la secţia civilă a Tribunalului Bucureşti şi-au declinat compentenţa în favoarea secţiei de contencios într-unul dintre dosarele pe clauze abuzive dintre ANPC şi bănci. Anterior, cei de la secţia de contenios îşi declinaseră competenţa în favoarea secţiei civile, astfel că s-a ajuns în situaţia absurdă în care magistraţii Tribunalului nu se consideră competenţi să judece litigii a căror finalitate va afecta mare parte din clienţii băncilor care au semnat contracte de creditare înainte de 2010.
Mihai Banita - lun, 03 nov. 2014, 22:02
Blocaj la tribunal. Judecătorii nu vor să judece procesele pe clauze abuzive dintre ANPC şi bănci

De 13 luni, în România există prevederi legale prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiile de consumatori de profil semnificative pot cere instanţelor să elimine clauzele abuzive din toate contractele preformulate în care acestea se găsesc, şi nu doar din cele ale reclamanţilor.

La scurt timp după modificarea legii, ANPC a chemat în instanţă opt bănci locale (în zece procese), după reclamaţii anterioare de la clienţi. După mai bine de patru ani în care a primit petiţii pe bandă rulantă de la consumatori, Protecţia Consumatorului ştia foarte bine ce e în contractele bancare, mai ales că a şi câştigat procese în urma unor reclamaţii, fără ca acestea să aibă efecte erga omnes.

Pentru că au avut în spate un proces verbal de constatare, litigiile au fost repartizate secţiei de contencios-administrativ a Tribunalului Bucureşti, deşi speţe identice au ajuns anterior la secţiile civile ale instanţelor din ţară.

Această repartizare nu a plăcut magistraţilor de la contencios, care şi-au declinat pe rând competenţa în favoarea secţiilor civile, acolo unde au existat termene.

Şi acum apare marea surpriză. În procesul ANPC vs. Credit Europe Bank, secţia a VI-a a Tribunalului Bucureşti a declinat la rândul ei competenţa Secţiei a II-a de Contencios administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti, de unde o şi primise, potrivit dispozitivului dat de magistraţi în şedinţa din 23 octombrie.

Rezultatul imediat este acesta: „Constată ivit conflictul negativ de competenţă. Suspendă din oficiu judecata cauzei şi înaintează dosarul Curţii de Apel Bucureşti în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă„.

Adică trebuie alţi judecători care să zică care judecători ar trebui să judece, timp în care nu se judecă, şi astfel se mai pierde şi mai mult timp. Timp în care debitorul român e posibil să plătească rate umflate la credit, pentru nişte clauze care ar putea fi declarate abuzive, cu riscul executării silite, dacă nu îşi mai pot plăti ratele.

Situaţia prezentată în acest dosar se va repeta probabil şi în celelalte dosare, aşa cum am văzut în cazul primelor declinări de competenţă, dacă nu se va lua o decizie pe cale administrativă.

În aşteptarea Tribunalului Special

Amânarea repetată a acestor dosare foarte impotante pentru sute de mii de debitori români are o explicaţie în încâlceala de la Ministerul Justiţiei, care a promis băncilor şi şi-a asumat în faţa Fondului Monetar Internaţional un Tribunal Specializat în Bucureşti care să judece şi litigiile pe clauze abuzive, pentru a se obţine rezultate uniforme, chit că procesele pe noul Cod de procedură civilă produc efecte erga omnes.

Doar că Tribunalul Special există doar în scripte până în acest moment. Potrivit unor surse apropiate situaţiei. acesta nu are încă un spaţiu în care să funcţioneze, deşi au existat discuţii pentru închirierea clădirii în care a funcţionat ambasada SUA din Batiştei.

Despre ce clauze din contractele bancare sunt contestate de ANPC şi despre amânările de la Tribunalul Bucureşti puteţi citi mai multe în acest articol.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...