BNR a redus cu 25 de puncte de bază dobânda cheie şi cu două puncte procentuale rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 14% de la 16%, şi menţinerea ratei RMO la lei la nivelul de 10%.
Aceasta este prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie, care şi-a început mandatul pe 10 octombrie şi care îi include şi pe fostul ministru al bugetului, Liviu Voinea, fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, şi pe fostul vice-preşedinte al ASF, Daniel Dăianu.
Totodată, BNR a evitat să reducă la 0 nivelul dobânzilor pentru depozitele atrase de la bănci, aşa că a îngustat coridorul din jurul ratei cheie.
„În același timp, în scopul reducerii volatilității ratelor dobânzilor de pe piața monetară interbancară și al consolidării transmisiei semnalului de politică monetară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,5 puncte procentuale de la +/-2,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităților de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25 la sută pe an de la 5,75 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25 la sută pe an”, se arată în comunicatul BNR.
BNR a redus, de la începutul anului, cu 2,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară. La începutul lui 2014, rata RMO la lei era la 15%, iar la valută era la 20%.
Analiştii se aşteaptă ca BNR să reducă cu încă 0,25 pp dobânda cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, din luna decembrie.
Totodată, reducerea ratei cheie a fost anunţată şi de premierul şi candidatul la prezidenţiale Victor Ponta.