UPDATE: Ponta îl vrea pe Tăriceanu premier

Victor Ponta a declarat că îl va propune pentru funcţia de premier al României pe Călin Popescu Tăriceanu, în cazul în care va câştiga turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Economica.net - mar, 04 nov. 2014, 15:31
UPDATE: Ponta îl vrea pe Tăriceanu premier

„Am propus şi consider ca fiind cea mai bună soluţie în acest moment pentru funcţia de prim-ministru preşedintele Partidului Liberal Reformator, Călin Popescu-Tăriceanu, care este fondator, alături de colegii săi, al Uniunii Social Liberale şi care garantează faptul că principiile care au stat la baza USL – schimbarea regimului Băsescu, echilibrul social, dezvoltarea economică – vor fi continuate şi în anii 2015 – 2016. Aceasta este principala mea opţiune”, a declarat premierul Ponta după prima parte a reuniunii coaliţiei de guvernare de la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, dacă pe parcursul următoarelor zile sau săptămâni, trebuie dat un semnal foarte clar de păstrare a disciplinei fiscal-bugetare, atunci nu exclude posibilitatea de a avea un prim-ministru tehnocrat, aici nominalizându-l pe prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu.

„Dacă pentru România apar pericole de securitate strategică şi pentru a da foarte clar garanţii privind continuarea dezvoltării democratice, a obligaţiilor noastre internaţionale, de asemenea putem lua în considerare şi cred că ar fi o persoană competentă în acest sens dl George Maior, în măsura în care domnia sa, aşa cum a anunţat public, îşi va depune demisia din funcţia de director al SRI după alegeri. Însă, principala opţiune politică, care urmează să fie analizată de către membrii coaliţiei este dl Călin Popescu Tăriceanu”, a mai declarat premierul Ponta.

El a precizat că până pe 16 noiembrie nu se va discuta nimic despre funcţiile din viitoarele ministere.

„Toţi membrii coaliţiei, cu excepţia grupului minorităţilor, care nu a solicitat acest lucru, vor avea reprezentare în guvern. Discuţiile despre anunţarea sau stabilirea oficială a prim-ministrului şi despre structura Guvernului şi obligaţiile, programul pentru 2015-2016 vor începe după 18 noiembrie”, a subliniat Victor Ponta.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, 62 de ani, a candidat la Preşedinţia României din partea Partidului Liberal Reformator, formaţiune pe care a fondat-o după plecarea din PNL. Este preşedintele Senatului, post obţinut cu susţinerea PSD după demisia din PNL, a fost preşedinte al liberalilor timp de cinci ani şi a condus Guvernul României în mandatul 2004-2008.

Este de profesie inginer şi este căsătorit. Se află la a cincea casnicie, are doi copii şi aşteaptă un al treilea. Absolvent al Facultăţii de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București, între 1977 şi 1979 a lucrat ca inginer la Trustul de Constucţii Industriale Bucureşti, iar între 1976 şi 1977 la Consiliul Naţional al Apelor. În perioada 1980-1991 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Hidrotehnică.

În 1990 a fondat Radio Contact, primul post de radio privat din România, al cărui director general a fost până în 1996. Ulterior, a renunţat la afacerile din domeniul mass-media. Din anul 1993, a intrat în afaceri cu automobile. A fost președinte și director general al companiei Automotive Trading Services (ATS), care reprezintă marca franceză Citroen în România. În prezent este acţionar majoritar al SC Automotive Trading Services SRL, unul dintre distribuitorii Ford în România. Este membru fondator al Clubului Român de Presă şi al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Din 2003 este Preşedintele de Onoare al APIA.

Tăriceanu este unul dintre fondatorii PNL din 1990. În prima legislatură de după Revoluţie, a fost deputat de Arad pe listele PNL. Pentru o scurtă perioadă a fost lider PNL-Aripa Tânără, însă 1993 revine în PNL şi ocupă funcția de vicepreședinte din 1993 până în 2004. În 1996, este ales deputat de București, iar în decembrie 1996 este cooptat ca ministru al industriei și comerțului în cabinetul Victor Ciorbea, până în decembrie 1997. La alegerile din 2000 şi 2004 obţine noi mandate de deputat de București pe listele PNL. Preia şefia PNL în 2004 şi deţine funcţia de preşedinte al partidului până în 2009, când pierde în faţa contracandidatului său, Crin Antonescu. În mandatul 2008 – 2012, a fost deputat de Ilfov, iar la alegerile din 2012 a fost ales senator.

În februarie 2014, după o serie de contre cu Crin Antonescu şi încercări eşuate de a reveni în fruntea PNL, Tăriceanu a demisionat din partid şi a decis înfiinţarea PLR, fiind urmat de mai mulţi foşti miniştri şi parlamentari liberali. Tăriceanu nu a reuşit încă să îşi înscrie noul partid la Tribunal.

În martie 2014, a fost ales președinte al Senatului României, cu voturile PSD, din postura de senator independent, în locul lui Crin Antonescu, care şi-a dat demisia după retragerea PNL din guvernul Victor Ponta.

Ponta: Meleşcanu va fi consilierul meu pe probleme de securitate naţională la Cotroceni

Candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, anunţă că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, îl va numi pe fostul şef al SIE Teodor Meleşcanu consilier pe probleme de securitate naţională.

‘Pot să vă anunţ azi faptul că am vorbit cu domnul Teodor Meleşcanu şi domnia sa va face din echipa mea prezidenţială, ca şi consilier pentru probleme de securitate naţională, adică în locul ocupat acum de domnul Fota cred, pentru că mă bazez pe experienţa domniei sale şi am nevoie de oameni cu experienţă la Cotroceni. Vor fi şi alţi consilieri pe care îi voi prezenta în perioada următoare’, a spus acesta, marţi seară, la Parlament, unde are loc şedinţa coaliţiei de guvernare pe tema viitorului premier.

Te-ar mai putea interesa și
Probleme mari la Boeing. Gigantul american va concedia 10% din angajați
Probleme mari la Boeing. Gigantul american va concedia 10% din angajați
Producătorul american de avioane Boeing a anunţat că va renunţa la 10% din forţa sa de muncă iar livrările modelului 777X vor fi din nou amânate, transmite agenția germană de presă DPA,......
Autostrada A13 Brașov – Făgăraș va avea 50 de kilometri și va costa 4,7 miliarde de lei – memoriu de mediu
Autostrada A13 Brașov – Făgăraș va avea 50 de kilometri și va costa 4,7 miliarde de lei – memoriu de mediu
Traseul A13 Brașov – Făgăraș are o lungime totală de 50 de kilometri și este localizat pe teritoriul judeţului Brașov, ...
Alro Slatina anunță că a reușit să coboare amprenta de carbon sub media europeană și că va putea să o scadă și mai mult, prin folosirea de deșeuri prelucrate
Alro Slatina anunță că a reușit să coboare amprenta de carbon sub media europeană și că va putea să o scadă și ...
Alro Slatina a redus amprenta de carbon sub media europeană, iar perspectivele sunt unele optimiste pentru acesta, mai ales ...
ANPIS: Stimulentele de inserție pentru creșterea copilului plătite în luna august 2024 au fost de peste 63,8 milioane de lei
ANPIS: Stimulentele de inserție pentru creșterea copilului plătite în luna august 2024 au fost de peste 63,8 milioane ...
Stimulentele de inserţie pentru creşterea copilului plătite în luna august 2024 au totalizat 63,868 de milioane de lei, ...