UPDATE Criză în Georgia: Ministrul prooccidental al apărării a fost demis de premier

Primul ministru georgian Irakli Garibaşvili l-a demis marţi seară pe ministrul apărării, prooccidentalul Irakli Alasania, declanşând o criză politică ce ameninţă existenţa coaliţiei la putere, notează AFP şi Reuters. Cunoscut a fi un susţinător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană şi NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri constituie 'un atac împotriva alegerii euroatlantice a Georgiei'. Pe de altă parte, Regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii lor la Rusia, conform presei
Economica.net - mie, 05 nov. 2014, 04:54
UPDATE Criză în Georgia: Ministrul prooccidental al apărării a fost demis de premier

UPDATE – Şeful diplomaţiei georgiene, Maia Panjikidze, a demisionat
     
Ministrul de externe al Georgiei, Maia Panjikidze, a demisionat, informează TASS şi Reuters.

Panjikidze şi-a anunţat decizia în timpul unei conferinţe de presă organizate miercuri la Tbilisi. Ea a precizat că împreună cu ea au demisionat adjuncţii săi David Zalkaliani, Tamar Beruceaşvili, Levan Gurghenidze şi David Jalagania.

Maia Panjikidze şi-a anunţat de asemenea retragerea din rândurile coaliţiei aflate la putere, ‘Visul georgian’.

Această demisie este a doua schimbare din guvernul georgian, după demiterea lui Irakli Alasania din funcţia de ministru al apărării. Anterior, Aleksi Petriaşvili şi-a anunţat decizia de a demisiona din funcţia de ministru de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică

‘Pentru a evita politizarea forţelor armate georgiene şi a Ministerului Apărării şi asigura condiţii adecvate pentru o anchetă independentă, am decis să-l demit pe ministrul apărării’, a declarat Garibaşvili într-un comunicat.

Această măsură neaşteptată a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi acuzaţi de corupţie, o acuzaţie respinsă de Alasania ca ‘nefondată şi cu motivaţii politice’, scrie Agerpres.

Cunoscut a fi un susţinător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană şi NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri constituie ‘un atac împotriva alegerii euroatlantice a Georgiei’.

Secretarul de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică Alexi Petriaşvili, care este un aliat al lui Alasania, şi-a anunţat demisia în semn de protest contra deciziilor primului ministru.

‘Dictatura este pe punctul de a se instaura în Georgia, democraţia noastră este în pericol’, a declarat secretarul de stat la scurt timp după demiterea lui Alasania.

Măsura ar putea declanşa o criză în coaliţia de guvernare din şase partide Visul Georgian, cu partidul ministrului demis al apărării Irakli Alasania, Democraţii Liberi, preocupat acum dacă să plece din guvern şi să-i pună în pericol majoritatea în parlament, notează Reuters.

Potrivit viceprim-ministrului Kakhi Kaladze, şi alţi membri ai partidului lui Alasania urmează de asemenea să demisioneze.

Abhazia şi Osetia de Sud, către o posibilă alipire la Rusia în 2015 – presa rusă

Regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud ar putea organiza anul viitor referendumuri în vederea alipirii lor la Rusia, susţin surse din Dumă (camera inferioară a parlamentului federal rus), după cum scria în luna septembrie cotidianul Novîe Izvestia.

Potrivit unor deputaţi ruşi, această problemă ar fi în curs de examinare în cadrul administraţiei prezidenţiale de la Moscova. Opiniile experţilor în privinţa unei eventuale integrări a Abhaziei şi Osetiei de Sud în componenţa Federaţiei Ruse sunt împărţite, astfel încât această posibilitate necesită o evaluare minuţioasă a consecinţelor geopolitice şi economice, notează ziarul menţionat, citat de Agerpres.

Unii experţi consideră că procesul de expansiune teritorială a Rusiei este destul de plauzibil, întrucât Rusia a adunat întotdeauna în jurul ei popoarele mici, alţii sunt însă convinşi de faptul că o astfel de anexare va face ca Moscova să piardă şi puţinii aliaţi pe care îi mare are şi să adâncească izolarea ţării pe arena internaţională.

Vadim Soloviev, vicepreşedinte al Comisiei pentru legislaţia constituţională şi dezvoltarea instituţională din Dumă, constată că puterea de la Moscova ‘pare în sfârşit să fie conştientă de faptul că trebuie să facă o Rusie puternică’. ‘Astăzi, noi suntem supuşi presiunilor, sancţiunilor, suntem ameninţaţi cu izolarea. Cu ţări puternice nu ar fi îndrăznit să facă aşa ceva. Este vital pentru noi să adunăm în jurul nostru alte popoare, aşa cum ţara noastră a făcut-o înainte. Această politică trebuie să fie una pe termen lung’, a declarat Soloviev, deputat al Partidului Comunist rus.

În opinia sa, majoritatea locuitorilor din Abhazia şi Osetia de Sud doresc să devină ruşi şi o mare parte a ruşilor vor reacţiona pozitiv la o astfel de dorinţă. În legătură cu reacţia Occidentului în cazul în care cele două regiuni georgiene vor deveni teritorii ruse, Soloviev este convins că ţările occidentale ‘nu vor putea face mai mult rău (Rusiei) decât au făcut deja’.

Cunoscutul politician de opoziţie Boris Nemţov, fost vicepremier, a atras însă atenţia că o integrare a celor două regiuni caucaziene va face ca Rusia să piardă definitiv şi puţinii aliaţi pe care îi mai are în prezent. ‘Avem deja probleme – sancţiuni, izolare. Vor fi şi mai multe’, a avertizat Nemţov, potrivit Novîe Izvestia.

Un avertisment similar a fost lansat şi de fostul deputat Aleksandr Gurov, care a amintit că anexarea Abhaziei şi Osetiei de Sud a mai fost discutată şi în trecut, dar la acea vreme s-a ajuns la concluzia că un asemenea pas este inoportun. ‘Cu atât mai mult acum. Scandalul legat de Crimeea, problemele create de conducătorii noştri în sud-estul ucrainean…Peste tot suntem calificaţi drept agresori, dar, în pofida acestui fapt, noi continuăm să mergem înainte’, a afirmat Gurov, de profesie jurist. O includere a Abhaziei şi Osetiei de Sud în componenţa Federaţiei Ruse va avea consecinţe mult mai grave decât cele actuale, a avertizat Aleksandr Gurov, conform declaraţiilor sale pentru cotidianul Novîe Izvestia.

Rusia a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, după scurtul război cu Georgia din august 2008.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...