Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc – oficial de la Tiraspol

Transnistria aşteaptă să fie recunoscută de Rusia, a declarat miercuri aşa-numita şefă a diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, susţinând că există toate motivele 'juridice şi istorice în acest sens', a relatat agenţia de presă tiraspoleană MirPmr, citată de mass media de peste Prut. Moldova are obligaţia faţă de Transnistria să nu ia nicio decizie politică fără a consulta Tiraspolul, a mai spus Ştanski, în opinia căreia a vorbi de statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu mai este un subiect de actualitate: 'nu este un secret, armata moldoveană este finanţată de NATO, SUA şi România'. Numărul de reprezentanţe NATO în Republica Moldova depăşeşte de multe ori numărul de ţări membre NATO, a adăugat ea.
Economica.net - joi, 06 nov. 2014, 08:03
Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc - oficial de la Tiraspol

Varianta recunoaşterii ‘republicii moldovene nistrene’ este ‘singurul scenariu posibil’ în legătură cu viitorul Transnistriei, a afirmat Ştanski, într-o întâlnire cu jurnalişti locali şi străini.

Fără recunoaşterea independenţei ‘statului transnistrean’, ‘este greu de imaginat fuziunea cu Rusia din punct de vedere al dreptului internaţional’, a spus Nina Ştanski, caracterizând relaţiile dintre Transnistria şi Republica Moldova ca pe un mariaj ce s-a destrămat demult.

‘Statalitatea sovietică moldovenească a fost un mariaj ce a durat doar 50 de ani. Când s-a format ‘familia’, Basarabia a fost alipită la Transnistria şi nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc. Atunci când URSS s-a prăbuşit, Moldova a declarat: documentele care au reglementat acest ‘mariaj’ nu sunt legitime şi prin aceasta a reziliat singură ‘contractul de căsătorie” – a declarat Ştanski. Anul trecut, a adăugat ea, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus Chişinăului un ‘divorţ civilizat’.

În acest context, reprezentanta administraţiei transnistrene a evocat o recentă declaraţie a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. ‘Şeful diplomaţiei ruse a amintit că în cadrul acordului privind formatul procesului de negocieri (cu privire la reglementarea transnistreană), Republica Moldova s-a angajat să respecte anumite reguli, între care un statut neutru din punct de vedere militar şi suveranitatea’, a spus ea, sugerând că respectarea acestora suscită îndoieli mai ales după semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE.

Moldova are obligaţia faţă de Transnistria să nu ia nicio decizie politică fără a consulta Tiraspolul, a mai spus Ştanski, în opinia căreia a vorbi de statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu mai este un subiect de actualitate: ‘nu este un secret, armata moldoveană este finanţată de NATO, SUA şi România’. Numărul de reprezentanţe NATO în Republica Moldova depăşeşte de multe ori numărul de ţări membre NATO, a adăugat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Pe fondul unui vânt foarte bun azi, turbinele eoliene sunt prima sursă de energie electrică a țării, astfel că Sistemul Energetic Național trece mai ușor peste lipsa unei unități nucleare,......
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva ...
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
La prima sa participare într-o competiție importantă de Rally-Raid, echipa Dacia Sandriders a reușit o victorie importantă ...
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Magistrala 5 de metrou din București va avea până la finele anului în curs cea mai redusă frecvență de la inaugurarea ...