Votul a fost văzut ca o simplă formalitate după ce GERB a anunţat mai devreme că dispune de suficient sprijin pentru a guverna. Partidul conservator GERB a câştigat alegerile legislative anticipate din 5 octombrie, scrie Agerpres.
Din cei 234 de parlamentari prezenţi, 136 au votat în favoarea guvernului lui Borisov, care şi-a descris cabinetul ca fiind ‘proeuropean şi reformator, deschizând calea pentru o Bulgarie stabilă’.
‘Este momentul să asigurăm independenţa ţării în materie de energie’, a insistat el în parlament, în condiţiile în care Bulgaria depinde de importurile de gaze ruseşti.
Constituită după negocieri dificile, echipa este alcătuită din 21 de membri, dintre care 13 din cadrul GERB, 7 din Blocul Reformator (RB, de dreapta) şi unul din ABV (de stânga). Guvernul dispune de o majoritate parlamentară datorită sprijinului naţionaliştilor Frontului Patriotic.
Borisov va avea patru vicepremieri, între care şi fostul comisar european (2007-2009) Meglena Kuneva, responsabilă cu politicile europene.
Fondurile europene vor fi gestionate de conservatorul Tomislav Doncev, care îşi reia portofoliul deţinut în perioada 2009-2013.
Formaţiunea de stânga ABV va dispune şi ea de un vicepremier, Ivailo Kalfin, un disident al Partidului Socialist Bulgar.
Ministrul de externe Daniel Mitov şi cel al justiţiei Hristo Ivanov, ambii membri ai RB şi guvernului interimar format în luna iulie, au fost menţinuţi în funcţii.
Noul guvern se va confrunta cu provocări majore precum consecinţele falimentului uneia dintre cele mai importante bănci ale ţării, deficite grave în sistemul energetic şi reforme nepopulare ale sistemului de pensii, în sănătate şi educaţie, a mai spus Boiko Borisov, care revine la conducerea ţării după ce a demisionat în februarie 2013 sub presiunea străzii, populaţia demonstrând în masă împotriva sărăciei şi corupţiei.