Spania: Justiţia menţine acuzaţia de fraudă împotriva prinţesei Cristina, dar renunţă la cea de spălare de bani

Înalta Curte din insulele Baleare a respins vineri apelul împotriva acuzaţiei de fraudă fiscală care o vizează pe prinţesa Cristina de Bourbon, sora regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, dar a renunţat la acuzaţia de spălare de bani, informează agenţiile internaţionale de presă.
Economica.net - vin, 07 nov. 2014, 19:43
Spania: Justiţia menţine acuzaţia de fraudă împotriva prinţesei Cristina, dar renunţă la cea de spălare de bani

După decizia tribunalului din Palma de Mallorca, judecătorul de instrucţie urmează să decidă, în următoarele săptămâni, dacă o va trimite în judecată pe infanta Cristina de Bourbon, de 49 de ani, ceea ce ar fi o decizie fără precedent în istoria monarhiei spaniole.

Tribunalul „menţine inculpările privind complicitatea sa în delicte împotriva Fiscului în anii 2007 şi 2008”, scriu cei trei magistraţi în verdict.

Avocaţii infantei au contestat imediat verdictul, Miquel Roca apreciind că „nu există motive suficiente” pentru inculparea infantei Cristina.

Judecătorul de instrucţie al tribunalului din Palma de Mallorca a încheiat la 25 iunie instrumentarea dosarului deschis în urmă cu patru ani, luând decizia de a inculpa 16 persoane, printre care Cristina de Bourbon şi soţul ei, Iñaki Urdangarin, de 46 de ani, fost campion olimpic de handbal.

În acest dosar, Iñaki Urdangarin este suspectat că a deturnat împreună cu un fost asociat 6,1 milioane de euro din fonduri publice, prin intermediul unei societăţii cu scop nelucrativ, institutul Noos, care a încheiat contracte cu autorităţile regionale din insulele Baleare şi din Valencia.

La rândul său, infanta Cristina este suspectată că „a cooperat activ” cu soţul ei, utilizând în scopuri personale o parte din banii deturnaţi.

De la momentul inculpării, cuplul a fost exclus din toate activităţile oficiale ale familiei regale, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...