Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România

Grupul italian de utilităţi Enel şi-ar putea păstra subsidiarele din România şi Slovacia dacă va reuşi să obţină suficiente fonduri din alte tranzacţii pentru a-şi reduce datoria, chiar dacă a primit câteva oferte iniţiale pentru aceste active, a afirmat Luca d'Agnese, şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est, într-un interviu acordat 'Wall Street Journal'.
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 13:42
Enel ar putea renunţa la vânzarea subsidiarelor din România

Compania italiană a anunţat, în luna iulie a acestui an, că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele de producţie de energie în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România. Enel speră să obţină 4,4 miliarde de euro în acest an pentru a-şi reduce datoria.

Luca d’Agnese a afirmat într-un interviu că firma a primit ‘câteva’ oferte non-angajante pentru activele din România, inclusiv de la companiile controlate de state Electrica şi NuclearElectrica. Activele sunt evaluate la 850 milioane de euro (1,06 miliarde de dolari), conform analiştilor de la Societe Generale.

De asemenea, Enel a primit mai mult de cinci acorduri care nu au fost dezvăluite, de la potenţiali ofertanţi pentru participaţia de 66% în Slovenske Elektrarne şi se aşteaptă la mai multe oferte. Termenul limită pentru ofertele non-angajante este 30 noiembrie.

Încă nu se cunoaşte cât ar putea obţine Enel din vânzarea participaţiei deţinute la Slovenske Elektrarne deoarece procesul a fost complicat de extinderea centralei nucleare de la Mochovce, ale cărei costuri au fost depăşite iar punerea în fabricaţie a fost mult întârziată. Iniţial proiectul ar fi trebui să coste 2,8 miliarde de euro dar acum va costa până la 4,8 miliarde de euro, a anunţat Enel. Săptămâna aceasta ar trebui să se ajungă la un acord revizuit asupra bugetului pentru centrală iar reactoarele ar urma să fie puse în funcţiune în 2017 şi 2018, cu patru ani mai târziu decât se estima iniţial.

Pe de altă parte, Enel vrea să obţină luna aceasta 2,5-3 miliarde de euro din vânzarea pe bursă a unei participaţii de 17- 22% în compania spaniolă de utilităţi Endesa. Dacă tranzacţia se va finaliza, Enel ar putea avea nevoie să vândă doar activele din România pentru a obţine restul fondurilor necesare pentru a-şi reduce datoria, a explicat Luca d’Agnese.

Enel este deţinută în proporţie de 31,2% de statul italian. Prin deţinerea companiei Endesa, Enel are de asemenea o poziţie de lider pe piaţa electricităţii din Spania şi America Latină. Compania este prezentă şi în Rusia, Europa Centrală şi de Est.

‘Ideea a fost să se creeze multiple opţiuni astfel încât compania să nu fie niciodată pusă la colţ. Nu trebuie să vindem la orice preţ’, a afirmat şeful operaţiunilor Enel din Europa de Est.

Enel, cea mai îndatorată companie de utilităţi din Europa, intenţionează să vândă până la sfârşitul lui 2014 active de peste patru miliard de euro (cinci miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria.

În România, compania italiană deţine trei foste filiale ale Electrica de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv Bucureşti, în Banat şi în Dobrogea. Potrivit relatărilor din presă, grupurile energetice europene E.On şi GdfSuez, dar şi State Grid Corporation of China ar fi interesate să achiziţioneze activele din România.

Mai mult, statul român ar fi interesat de răscumpărarea distribuţiilor de electricitate ale Enel, sau măcar a unora dintre ele. Astfel, societatea Electrica, recent listată pe bursă, care cuprinde celelalte trei societăţi de distribuţie (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Sud), alături de Nuclearelectrica, ar fi interesate să achiziţioneze din activele Enel. 

Enel vrea sa vândă 64,4% din Enel Distributie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, şi 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Te-ar mai putea interesa și
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea activităţilor comerciale sau transferul către furnizori externi de......
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...