Moderatorii confruntării televizate i-au întrebat pe cei doi candidaţi la funcţia de preşedinţie dacă există, anul viitor, posibilitatea unor creşteri de taxe şi impozite.
Primul a luat cuvântul candidatul ACL, Klaus Iohannis.
„Pot să vă spun că noi, PNL şi cu mine, suntem de părere că singura cale de relansare economică în România este relaxarea fiscală. Este evident că aceste lucruri nu se pot face de azi pe mâine. Vom veni cu un plan care face sens, cu reduceri de impozite şi taxe, cu reducerea TVA-ului, gradual, în aşa fel încât să putem să facem toate aceste lucruri. Atunci când voi fi preşedinte si PNL va avea guvern în România, vom reduce impozite şi taxe şi vom relansa economia. Evaziunea fiscală în România este în jur de 16,2% din PIB. Cea mai mare parte din evaziunea fiscală (…) specialiştii evaluează că undeva la 70-75% din evaziunea fiscală este în zona TVA-ului. De asta am venit cu propunerea să reducem TVA-ul, pentru a reduce o cauză a evaziunii fiscale. Noi vom veni cu un guvern care va îmbunătăţi colectarea suficient de mult pentru a creşte colectarea cu 1, până la 2% din PIB pe an, şi atunci vom putea compensa foarte uşor acele relaxări de impozite şi taxe”, promite Iohannis.
A venit rândul premierului Victor Ponta, care a dat asigurări că, dacă va fi ales preşedinte şi USL va fi la guvernare, în 2015 nu vom avea creşteri de taxe şi impozite.
„Bugetul consolidat a încasat 176,4 miliarde de lei şi a cheltuit 175,88, deci avem un excedent bugetar de 600 de milioane de lei. Cu ceea ce vom cheltui până la sfârşitul anului, ne înscriem sub 2% din PIB deficit, motiv pentru care în 2015 şi 2016, dacă nu se adoptă alte măsuri, nu trebuie să creştem nicio taxă şi niciun impozit. (adresându-i-se lui Iohannis:) Dacă vineri, când se dau datele INS, rezultă că am ieşit din recesiune, vă retrageţi din cursă? Eu vreau sa fie (Călin Popescu) Tăriceanu prim ministru, cel care a introdus cota unică de 16% şi o va menţine. Anul viitor vom avea 1,4% din PIB deficit. Anul acesta greu facem 2% din PIB. Dacă plătim titluri executorii pentru profesori, magistraţi, funcţionari, 5,7 miliarde de lei, atunci vom reuşi să ne apropiem de 2% din PIB deficit, iar anul viitor 1,4 fără nici un fel de creşteri de taxe. Dacă se doreşte reducerea TVA, fiecare punct din TVA reprezintă 2,6 miliarde de lei, şi atunci e nevoie de creşteri de taxe” a spus Ponta.”
El a mai promis că, dacă va fi ales preşedinte, ţara „va continua categoric să fie cea mai performantă economie din această regiune, cu creştere economică, inflaţie scăzută şi şomaj scăzut”.