China, cel mai mare emiţător mondial, şi-a stabilit obiectivul unui vârf al emisiilor de gaze cu efect de seră ‘în jurul anului 2030’, cu intenţia de ‘a încerca să ajungă acolo mai devreme’, a anunţat Casa Albă.
La rândul lor, Statele Unite s-au angajat asupra unei reduceri de 26-28% a emisiilor lor până în 2025 comparativ cu 2005, scrie Agerpres.
Este pentru prima dată când China se angajează asupra unui vârf al emisiilor ei, adică asupra anului în care acestea vor înceta să crească şi curba se inversează.
Concluzia oamenilor de ştiinţă este clară: eforturile actuale sunt insuficiente pentru a limita creşterea temperaturii globale cu +2°C, obiectiv pe care şi l-a fixat comunitatea internaţională pentru a evita o dereglare catastrofală climatică.
La sfârşitul anului 2015 la Paris, conferinţa anuală asupra climatului ar trebui să obţină un acord suficient de ambiţios pentru a limita încălzirea cu 2°C, notează AFP.
Statele Unite şi China reprezintă 45% din totalul emisiilor de CO2 ale planetei.
Aceste anunţuri au fost făcute în timp ce preşedintele american Barack Obama a fost primit miercuri la Beijing de omologul său chinez Xi Jinping, după ce cei doi lideri au participat în ajun la summitul de cooperare economică Asia-Pacific /APEC/.