Reprezentantul FMI Guillermo Tolosa vorbeste despre „efortul mare facut pentru a intari economia”, „o economie puternica si rezistenta la socuri”, „starea conturilor bugetare este mult mai buna decat in urma cu sase ani”, „Romania a facut progrese considerabile in efortul de reforma”.
Practic este validat tabloul de bord cu indicatori ce releva faptul ca Romania este cea mai stabila tara din punct de vedere macroeconomic din regiune. Respectarea tuturor criteriilor de convergenta nominala prevazute in Tratatul de la Maastricht, rata inflatiei la nivel record de 1,44%, a treia cea mai mica datorie publica din UE la 39% (cu tot cu bufferul din Trezorerie care a urcat la 6,8 miliarde euro), o adecvare mai mult decat confortabila a rezervelor valutare internationale, deficitul de cont curent de 0,7% din PIB la 9 luni si o rata record minim la dobanda corespunzatoare imprumuturilor pe termen lung arata un tablou macro sustenabil.
Cu toate ca estimarile Comisiei Europene reduc rata de crestere economica pentru 16 tari din UE – inclusiv Romania, estimarile noastre arata un avans economic de peste 2,5% in acest an, dublu fata de media UE28.
Angajamentele luate privind tintele de deficit bugetar pot fi atinse in mod sustenabil, tinand cont de excedentul bugetar din primele 9 luni ale acestui an si de spatiul fiscal aferent anului urmator.
Estimarile Comisiei Europene arata ca Romania va creste in trimestrul 3 din acest an cu 1% si in trimestrul 4 cu 1,6%, ceea ce da nastere la doua concluzii: Romania va avea in ultimele doua trimestre cel mai mare avans din UE si Romania nu a fost in mod real in asa numita „recesiune tehnica”. Introducerea trim 3 cu cresterea economica va conduce la reajustarea prin modelul folosit a ratelor de crestere din ultimele 4 trimestre (metodologie Eurostat uniforma la nivel european) ceea ce va face ca trim 1 sa treaca de la minus 0,1% la stagnare sau chiar plus. Deci Romania nu a fost in recesiune tehnica, acest fenomen fiind doar o chestiune statistica.