Principalele economii mondiale sunt stabile. Creşterea încetineşte în Germania şi Italia – OECD

Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) a apreciat miercuri că principalele economii mondiale au o evoluţie stabilă, dar a avertizat că redresarea zonei euro îşi pierde din intensitate, în special în Germania şi Italia, în timp ce Japonia şi Marea Britanie s-ar putea de asemenea confrunta cu dificultăţi, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 06:10
Principalele economii mondiale sunt stabile. Creşterea încetineşte în Germania şi Italia - OECD

Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei s-a menţinut în septembrie la 100,4 puncte, depăşind media pe termen lung de 100 de puncte. Indicatorul sugerează că ritmul de creştere al economiei în statele dezvoltate este stabil, scrie Agerpres.

Referitor la zona euro, OECD avertizează că ‘avansul îşi pierde din avânt’, deşi indicatorul CLI s-a menţinut la 100,7 puncte. Cele mai slabe performanţe se înregistrează în Germania, Franţa şi Italia.

În Marea Britanie indicatorul CLI a scăzut în septembrie la 100,7 puncte, de la 100,5 puncte luna precedentă, OECD apreciind că ‘creşterea s-a atenuat … de la nivelul ridicat înregistrat anterior’. Şi în Japonia s-a înregistrat un declin de la 99,7 la 99,6 puncte.

OECD se aşteaptă la o creştere stabilă în 2015 a principalelor economii mondiale, în special în Canada, SUA, Brazilia, China şi Rusia. Singura ţară unde economia va creşte semnificativ anul viitor este India, se arată în raportul OECD.

Recent, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare a solicitat Băncii Central Europene să îşi extindă sprijinul pentru economia zonei euro, care, în opinia sa, reprezintă un risc major la adresa încetinirii economiei mondiale.

‘Având în vedere ritmul de creştere modest al economiei şi riscul de deflaţie, BCE ar trebui să extindă sprijinul monetar dincolo de măsurile anunţate până acum. Acesta ar trebui să includă achiziţii semnificative de active până când inflaţia va reveni la un nivel normal’, apreciază OECD, precizând că aceste active ar trebui să includă şi obligaţiuni guvernamentale, lucru pe care BCE l-a evitat până acum.

Luna aceasta, OECD şi-a redus estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia mondială în 2014, până la 3,3% faţă de avansul de 3,4% preconizat în luna mai. De asemenea, pentru 2015, OECD şi-a revizuit estimările de creştere până la 3,7%, de la 3,9% cât estima anterior.

În timp ce pentru SUA, prima economie mondială, OECD şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru acest an cu o zecime de punct, până la 2,2%, pentru zona euro OECD şi-a păstrat nemodificate estimările la 0,8%.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare.

Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Avem noroc. Eolienele produc acum cât trei reactoare nucleare, suplinind oprirea unei unități de la Cernavodă
Pe fondul unui vânt foarte bun azi, turbinele eoliene sunt prima sursă de energie electrică a țării, astfel că Sistemul Energetic Național trece mai ușor peste lipsa unei unități nucleare,......
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva ...
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
Dacia Sandriders, învingătoare în Raliul Marocului, prima competiție majoră la care participă
La prima sa participare într-o competiție importantă de Rally-Raid, echipa Dacia Sandriders a reușit o victorie importantă ...
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Metroul de Drumul Taberei va avea cea mai redusă frecvență de succedare a trenurilor de când a fost dat în folosință
Magistrala 5 de metrou din București va avea până la finele anului în curs cea mai redusă frecvență de la inaugurarea ...