România, singura țară din UE unde consumatorii de energie pot schimba furnizorul chiar dacă au datorii – ACUE

România este singura țară din Uniunea Europeană unde legea le permite consumatorilor de energie electrică să își schimbe furnizorul chiar dacă nu au achitat toate facturile, a declarat directorul general al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, într-o conferință pe teme de concurență.
Economica.net - joi, 13 nov. 2014, 10:38
România, singura țară din UE unde consumatorii de energie pot schimba furnizorul chiar dacă au datorii - ACUE

„Suntem singura țară din UE care introdus posibilitatea ca un client să-și schimbe furnizorul de energie fără a avea obligația de a-și plăti facturile’, a spus ea.

Potrivit acesteia, se poate ajunge la situația în care un client își poate schimba furnizorul de 10 — 12 ori pe an, fără să plătească niciunei companii de utilități, scrie Agerpres.

„De exemplu, CFR are acum posibilitatea să-și schimbe furnizorul chiar și de 10 — 12 ori pe an, fără obligația de a plăti ultima factură. Nici furnizorii nu au interes să-și piardă clienții, dar nici nu-i vor tolera pe cei care nu-și plătesc facturile, deci, practic, fură curentul electric’, a susținut Vlăsceanu.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, prezent la același eveniment, a susținut că furnizorii de energie trebuie să-și recupereze creanțele la fel ca în orice altă industrie, apelând la instanțe.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis, în luna octombrie, un ordin prin care orice consumator poate să-și schimbe furnizorul de electricitate chiar dacă nu și-a achitat toate facturile către vechiul furnizor.

În replică, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a criticat această măsură, susținând că vor exista efecte nedorite asupra activității furnizorilor și asupra întregii piețe de electricitate. Reprezentanții furnizorilor au mai spus că impunerea de către furnizori a unor garanții financiare mărește costurile, iar pentru unii consumatori acest lucru este chiar foarte greu de constituit.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, la finele lunii octombrie, pentru AGERPRES, că posibilitatea ca utilizatorii finali să-și schimbe furnizorul înainte de a plăti toate facturile este o măsură care nu contravine legislației din domeniul concurenței, întrucât facilitează competiția dintre furnizori.

”Considerăm că este o idee bună. Din punct de vedere concurențial, această schimbare aduce beneficii pieței, întrucât facilitează competiția între jucătorii din piață. De ce trebuie să achiți toate datoriile pentru a te muta la alt furnizor de electricitate, din moment ce în nicio altă industrie nu se întâmplă așa ceva? De exemplu, dacă ai datorii la o bancă, nimeni nu te împiedică să iei un credit de la altă bancă, ci e problema acelei bănci dacă îți acordă sau nu împrumutul și în ce condiții”, a arătat Chirițoiu.

Potrivit acestuia, datoriile către furnizorii de energie se execută ca orice datorie.

Totodată, un document de discuție elaborat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) precizează că clienții rău-platnici de energie electrică și alte categorii de consumatori vor fi obligați să depună garanții financiare la furnizorii de electricitate pentru a primi acest serviciu.

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările, dar estimează un ritm......
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul de mărfuri TTS investește 23 de milioane de euro într-un nou terminal de cereale în portul Constanța
Transportatorul fluvial de mărfuri TTS a anunțat o investiție de circa 23 de milioane de euro în construcția terminalului ...
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Record în Japonia. 33 de milioane turişti străini în primele 11 luni din acest an
Numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşi 33 de milioane în primele 11 luni din acest an, un nou nivel record, ...
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul ...