Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, aşteaptă o primă plată în yuani chinezeşti în contul unor cantităţi semnificative de ţiţei livrate Chinei, a declarat Putin într-un interviu acordat agenţiei ruse Tass, preluată de Wall Street Journal (WSJ).
„Ne îndepărtăm de dictatul pieţei conform căruia toate fluxurile comerciale de petrol trebuie să fie denominate în dolari americani”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Companiile ruse optează tot mai des pentru perfectarea tranzacţiilor în yuan chinezesc sau rublă în cazul importurilor şi exporturilor cu Asia.
Volumul tranzacţiilor denominate direct în cele două monede a ajuns la 1,2 miliarde de dolari în luna octombrie, de la 307 milioane de dolari în septembrie sau 52 de milioane de dolari în iulie, potrivit datelor Băncii Populare a Chinei, citate de WSJ.
Între timp, bursa de la Moscova a semnat în octombrie un acord cu banca centrală a Chinei pentru promovarea serviciului de trantacţionare în yuani disponibil pe platforma pieţei de capital şi negociată cu autorităţile chineze introducerea de noi servicii destinate investitorilor de pe bursele ruseşti şi chineze.
„Fără îndoială, sancţiunile (adoptate de SUA şi UE – n.r.) împotriva Rusiei vor încuraja relaţiile cu alte ţări, în special China. Moneda chineză va fi, până la sfărşitul anului viitor, pe locul al treilea în lume după volumul de tranzacţii, iar consolidarea legăturilor cu Rusia nu poate decât să ajute eforturile Beijingului de internaţionalizare a renminbi-ului (cum mai este cunoscut yuanul – n.r.)”, comentează pentru WSJ administratorul unui fond de investiţii american cu active în zona obligaţiunilor denominate în yuani.