Proiectul guvernamental ar modifica normele de investitii pentru Fondul Naţional de Investiţii (FNI), ale cărui active se ridică la echivalentul a 82 miliarde de dolari, unul dintre cele două fonduri suverane majore finanțate din taxele pe operaţiunile cu ţiţei, potrivit Reuters.
FNI este destinat susținerii sistemului de pensii, dar a devenit recent o sursă importantă de finanțare de urgență pentru companiile afectate de sancțiunile occidentale impuse ca urtmare a implicării Rusiei în conflicutl din Ucraina. Sancțiunile au restricţionat accesul la piețele internaționale de capital pentru bănci importante şi companii ruseşti.
Modificările ar permite ca până la 20 % din activele fondului, sau un maxim de 709 miliarde ruble (15 miliarde dolari), să fie investite în obligaţiuni ale băncilor care finanțează proiecte de investiții prioritare definite de programul guvernamental în anul 2018.
Băncile eligibile ar trebui să fi fost implicate în cel puțin 10 de proiecte de investiții în ultimii trei ani, o clauză care ar putea favoriza marile bănci de stat.
În ultimele luni în Rusia au fost declanşate dezbateri intense asupra modului de a investi al FNI, o resursă care permite statului de a finanța proiecte, fără a face să sufere bugetul federal, potrivit Reuters.
În iunie Rusia a ridicat de la 40% la 60% pragul investițiilor interne ale FNI.