Europa de Est recurge la Internet pentru a contesta modul de guvernare tradiţional – Euronews

În Europa de Est se face simţită o opoziţie crescândă a populaţiei - prin intermediul Internetului - faţă de modul de guvernare tradiţional. Ar putea fi aceasta o revoluţie pe Internet în devenire?, se întreabă miercuri Euronews.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 09:58
Europa de Est recurge la Internet pentru a contesta modul de guvernare tradiţional - Euronews

Experţii atrag atenţia asupra fragilităţii politice şi a conflictelor sociale în ţări precum Ungaria, România şi Bulgaria, unde structurile politice nu dovedesc flexibilitate pentru a face faţă provocărilor în continuă schimbare; partidele politice sunt fragile şi instituţiile statului sunt profund afectate de corupţie, notează sursa citată.

Peste 10.000 de cetăţeni unguri s-au adunat pentru a participa la ceea ce organizatorii au denumit ‘Ziua Indignării Publice’, luni la Budapesta. Ei au cerut consolidarea democraţiei şi au condamnat corupţia. Demonstraţiile recente, care au unit generaţiile, au fost declanşate de o încercare a guvernului de a impune o taxă pe traficul pe Internet.

Organizatorii protestelor – un colectiv de studenţi, activişti şi artişti – au afirmat că au declanşat astfel un val de manifestaţii care ar putea fi acum îndreptate împotriva politicilor guvernului. De exemplu, Zsolt Varaday, fondatorul unei reţele sociale ungare, cândva mai mare decât Facebook, lucrează la un proiect pentru crearea unui site comun adresat celor care doresc să schimbe conducerea ţării lor.

Ultimul guvern al Bulgariei a fost forţat să demisioneze după ce mii de cetăţeni au protestat împotriva preţurilor mari la energie electrică şi a corupţiei. Există în continuare semne de întrebare în legătură cu cât timp va rezista noua coaliţie, în condiţiile în care alegătorii din fostele state comuniste din Europa de Est folosesc din ce în ce mai mult social media pentru a împiedica orice grup sau individ să deţină singur puterea, notează sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul terenurilor arabile a ajuns la o medie de peste 8.400 de euro anul trecut. S-au scumpit cu 4,8%
Prețul mediu al unui hectar de teren arabil a ajuns anul trecut la 41.624 lei ( 8.414 euro) în România, fiind cu 4,8% mai scump decât anul anterior. Sunt zone unde terenul s-a scumpit însă și......
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Poziția pe Bursa din Frankfurt a Volkswagen pierde teren, valoarea acțiunilor a scăzut cu 2,39%
Acțiunile Volkswagen au scăzut luni cu 3% la începutul tranzacțiilor, analiştii citand incertitudinea cu privire la ...
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Elon Musk, numit de Trump în reformarea administrației publice, are în vizor Rezerva Federală americană (FED)
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald ...
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf Scholz
Șeful NATO, olandezul Mark Rutte în dezacord cu criticile lui Zelenski la adresa încă – cancelarului german Olaf ...
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski trebuie să înceteze criticile sale nedrepte la adresa cancelarului german Olaf ...