Producţia zootehnică a totalizat 25 mld. lei în 2013, 36,7% din producţia agricolă

Producţia zootehnică a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totală a producţiei agricole, fiind un sector important în industria alimentară românească, a declarat, miercuri, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro.
Economica.net - mie, 19 nov. 2014, 20:46
Producţia zootehnică a totalizat 25 mld. lei în 2013,  36,7% din producţia agricolă

‘Industria alimentară este un sector important în condiţiile în care aduce profit şi plus valoare la nivel naţional. Sectorul de zootehnie a fost în 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adică 36,7% din valoarea producţiei agricole. Efectivele de animale au crescut în perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine şi cu 3% la păsări, în timp ce producţia de carne s-a majorat cu 12,5% la vită, cu 7% la porc şi cu 12,6% la pasăre’, a spus Morărescu.

Datele prezentate de directorul MADR arată că exportul de carne în perioada menţionată a cunoscut o creştere cu 600% la carnea de porc, până la 24.000 de tone, cu 14% la bovine (39.000 de tone) şi un plus de 11% la carnea de pasăre (65.000 de tone). Comerţul cu carne de porc refrigerată s-a cifrat, până la 1 iulie 2014, la 80.000 de tone, fiind în valoare de 145 de milioane de euro, iar exportul reprezintă 30.000 tone, în valoare de 70 de milioane de euro, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, în perioada 2011-2013, a crescut şi consumul de carne în România, pentru carnea de vită înregistrându-se un consum de 4,9 kg/locuitor/an, de la 3,9 kg anterior, iar la carne de porc, de la 30,1 la 31 kg/locuitor/an.

Morărescu a subliniat că în perioada următoare Ministerul Agriculturii îşi propune să reducă TVA la carne şi preparate din carne în condiţiile în care evaziunea fiscală atinge 450 de milioane de euro pe an.

‘Evaziunea fiscală în sectorul cărnii a ajuns la 450 de milioane de euro pe an, conform datelor Pro Agro, iar bugetul statului încasează din TVA circa 400 de milioane de euro. Rata ridicată a TVA conduce astfel la sustragerea unor operatori economici din sector de la plata TVA, cu repercusiuni grave asupra încasărilor bugetare. După succesul înregistrat de reducerea TVA la pâine, Ministerul Agriculturii îşi propune în perioada următoare să reducă TVA la carne şi preparate din carne’, a subliniat reprezentantul MADR.

Nu în ultimul rând, Morărescu a arătat că MADR a prins mai multe măsuri în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală, care vizează dezvoltarea industriei alimentare şi, implicit, a sectorului de carne şi preparate din carne, în condiţiile în care aportul acestei industrii la PIB a fost de 6,2% în anul 2012.

‘În anul 2012, agricultura României a adus 12% la PIB, din care industria alimentară a reprezentat 6,2%. Din acest procent, carnea şi produsele din carne au fost de 65%. Este un domeniu de perspectivă şi de aceea în noul PNDR au fost prinse o serie de măsuri vizavi de dezvoltarea unităţilor de procesare în aşa fel încât România, pe viitor, să nu mai fie un exportator de materie prima şi de subvenţii ci un procesator, ca să putem vorbi de plus valoare şi de o imagine şi o promovare mult mai bună a produselor româneşti în UE şi în lume. MADR are o mare deschidere pentru aceste domeniu ca să fie mult mai bine susţinut, consolidat şi structurat pe domenii de activitate’, a mai spus directorul MADR.

Potrivit raportului FoodDrinkEurope, industria alimentară şi a băuturilor ocupă în România primul loc în topul angajatorilor, cu circa 184.000 de persoane, iar cele 8.355 de companii generează în total o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro şi o valoare adăugată de 2,2 miliarde de euro.

Realităţile industriei cărnii din România sunt dezbătute, miercuri şi joi, de cei mai importanţi lideri de piaţă din sectorul agroalimentar, împreună cu reprezentanţii instituţiilor statului şi ai asociaţiilor profesionale, într-un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro. La eveniment participă peste 100 de companii din toată ţara şi aproximativ 300 de invitaţi din agricultură, zootehnie şi industrie alimentară.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...