‘Aceste cifre (ale BNR n.r.) evidente şi care îşi păstrează valabilitatea chiar şi în perioadă de criză, dovedesc foarte clar faptul că un anume grad de prudenţialitate impus IFN-urilor, aşa cum este el în Registrul General, trebuie păstrat unitar pentru toate categoriile de IFN-uri, iar menţinerea unor standarde diferite de reglementare pentru Instituţiile Financiare Nebancare creează, dincolo de ceea ce este evident, riscul reputaţional, creează o piaţă neechilibrată din punctul de vedere al reglementării competiţionale’, a declarat Ahcearliu pentru AGERPRES, cu ocazia marcării a 10 ani de activitate pe piaţa locală a societăţilor membre ALB.
Secretarul general al ALB consideră că reglementatorul nu ar trebui să aplice standarde diferenţiate jucătorilor din piaţa IFN.
‘Banca Naţională vede instituţiile financiare nebancare sub standarde diferite. Cele care sunt în Registrul Special nu sunt supravegheate, ele au un standard minim impus de Banca Naţională, nu sunt auditate de BNR şi nu sunt obligate să respecte normele de prudenţialitate şi de adecvare a capitalului, care sunt impuse IFN-urilor din Registrul General. Dacă luăm situaţia strict statistic, din punctul de vedere al volumului, nu al numărului de jucători, Registrul Special are indicatori de performanţă mult mai scăzuţi decât în Registrul General în care, inclusiv indicatorii de profit, sunt mult mai crescuţi faţă de cei din Registrul Special, în care cei incluşi nu sunt supravegheaţi’, a explicat reprezentantul ALB.
Instituţiile Financiare Nebancare din Registrul General fac parte în general din structura grupurilor mari bancare şi, potrivit Regulamentului nr. 20 din 2009 al BNR, trebuie să dispună în permanenţă de un capital social situat cel puţin la nivelul echivalentului în monedă naţională al sumei de 200.000 euro, respectiv de 3.000.000 euro în cazul instituţiilor financiare nebancare care au inclus în obiectul de activitate acordarea de credite ipotecare.