Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost arestată preventiv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sâmbătă ca Alina Bica, procuror şef al DIICOT, să fie arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Economica.net - sâm, 22 nov. 2014, 07:38
Alina Bica, procurorul şef al DIICOT, a fost arestată preventiv

Alina Bica, procuror şef al DIICOT,a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, informează Agerpres.

Mandate de arestare preventivă au primit şi Emil Nuţiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru şi Dragoş Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Decizia instanţei nu este definitivă, însă executorie.

Alina Bica s-a predat sâmbătă dimineaţa la arestul Poliţiei Capitalei.

Alina Bica a fost adusă vineri, în jurul orei 14,30, la sediul instanţei supreme cu o dubă a Poliţiei şi a părăsit sala de judecată sâmbătă dimineaţa, la ora 3,00, după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere şi judecătorii au rămas în pronunţare.

Plecarea sa nu a fost lipsită de incidente. La ieşirea din sediul instanţei, Alina Bica a fost lovită din greşeală cu o cameră de filmat în îmbulzeala creată de ziariştii care încercau să-i pună întrebări. După aceasta, s-a urcat grăbită în maşină care a demarat şi a trecut pe culoarea roşie a semaforului.

Fiind urmărită de jurnalişti, la un moment dat, maşina a oprit, iar şefa DIICOT s-a dat jos şi s-a îndreptat către un cameraman, căruia i-a cerut nervoasă să nu o mai filmeze.

Alina Bica a fost reţinută joi seara de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Iniţial, CSM a dat doar un aviz de arestare la domiciliu pentru Bica, însă Consiliul Superior al Magistraturii şi-a schimbat decizia, la cererea procurorului şef al DNA, Laura Kovesi.

Potrivit DNA, Alina Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiţiei, unde ocupa funcţia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în Bucureşti, zona Plumbuita, sector 2.

DNA susţine că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susţine DNA.

În acelaşi dosar, mai sunt cercetaţi penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul celui din urmă fiind impusă măsura controlului judiciar.

Te-ar mai putea interesa și
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor ...
Exporturile de miere ale României, al treilea cel mai mare producător european după Germania și Franța, au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut. ...
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar miza nu e să recâștigăm piața din România”
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar ...
Poșta Română vrea să extindă activitatea de curierat pe piețele din Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est, Moldova ...
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat luni că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Mercosur "trebuie ...
Parisul are o poziție ambiguă cu privire la folosirea de către Ucraina de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Franța pentru atacarea unor ținte de pe teritoriul Rusiei
Parisul are o poziție ambiguă cu privire la folosirea de către Ucraina de rachete cu rază lungă de acțiune fabricate ...
Franţa permite deja Ucrainei ca armele pe care i le furnizează în cadrul ajutorului militar să fie utilizate împotriva ...