Această decizie urmează să fie adoptată de cele 28 de state membre marţi prin intermediul unei proceduri scrise. Ea va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE, a explicat pentru AFP o sursă europeană.
‘Este vorba despre menţinerea unui anumit număr de măsuri’ restrictive luate contra Iranului, a indicat o sursă diplomatică. Această sursă a făcut referire la relaxarea unor sancţiuni europene decisă în ianuarie în vederea aplicării acordului interimar încheiat acum un an la Geneva între Teheran şi marile puteri din cadrul Grupului ‘5+1’ /China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania/.
‘Negocierile au fost prelungite, deci a fost prelungit şi dispozitivul’, a mai afirmat această sursă, fără a preciza până la ce dată.
UE a suspendat la 20 ianuarie unele dintre sancţiunile sale ce vizau sectoare cheie ale economiei iraniene, ca produsele petrochimice, comerţul cu aur şi metale preţioase şi transferurile financiare, în schimbul îngheţării de către Teheran a unei părţi din activitatea sa nucleară sub monitorizarea unor inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/.
Aceste dispoziţii care garantau buna-credinţă a ambelor părţi erau prevăzute în acordul încheiat la 24 noiembrie 2013 la Geneva.
Suspendarea sancţiunilor a fost deja reînnoită de UE în iulie până la 24 noiembrie, data-limită pentru ajungerea la un acord definitiv asupra programului nuclear iranian. Potrivit occidentalilor, acest program are obiective militare, în timp ce Teheranul afirmă că este civil.
Dar, după o săptămână de discuţii intense, Iranul şi marile puteri nu au reuşit să ajungă la un acord luni la Viena şi negocierile au fost prelungite. ‘Nu a fost posibilă ajungerea la un acord până la data-limită’ luni seară, a recunoscut şeful diplomaţiei britanice Philip Hammond. ‘Am prelungit negocierile până la 30 iunie 2015’, a precizat el.