‘Este foarte clar că Legea 370 trebuie modificată şi dvs., reprezentanţii Parlamentului României, sunteţi cei îndrituiţi prin Constituţie să faceţi acest lucru’, a spus premierul.
El a arătat că la scrutinul prezidenţial din 2009 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetăţeni români. În 2014, în exact acelaşi număr de secţii de votare, în primul tur au votat 161.000 de cetăţeni români din străinătate, iar în turul 2 – 378.811, deci un număr de trei ori mai mare decât în 2009.
‘Acest lucru a fost posibil în baza prevederilor legale, prin măsurile pe care BEC, Biroul Electoral din diaspora şi Ministerul de Externe le-au luat legat de mărirea la maxim a numărului de cabine şi de ştampile, declaraţia pe propria răspundere, care putea fi descărcată online şi completată în avans, asigurarea de către MAE a personalului de sprijin la misiuni în afara secţiilor de votare şi dublarea personalului care să asigure buna desfăşurare a votului. Birourile secţiilor de vot din Europa şi Statele Unite au fost completate până la un număr maxim de şapte membri cu personal al MAE. Cu toate acestea, au existat şi la primul tur şi la turul doi cetăţeni români care au aşteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident ca fiind inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit preţul politic pentru asta, şi e un preţ meritat’, a afirmat premierul Ponta.
În acelaşi timp, el a precizat că până la data de 2 noiembrie cel puţin din partea candidaţilor şi a partidelor politice nu a existat o discuţie legată de modul de organizare a scrutinului, acest lucru fiind adus în atenţie după această dată, ‘când a apărut problema’.
‘Cred că se impune foarte clar să realizăm situaţia actuală a numărului din ce în ce mai mare a românilor care trăiesc sau care se află în mod temporar în afara graniţelor ţării şi logistica necesară pentru ca exprimarea votului acestora în condiţii chiar şi greu de prevăzut, de la 140.00 în 2009 la 380.000 în 2014, cu siguranţă chiar mai mulţi la următoarele momente electorale, în aşa fel încât să putem lua măsuri care să poată fi aplicate, nu intre două tururi de scrutin, ci cu anticipaţie. Fac un apel la toate forţele politice reprezentate în Parlament ca acum, după momentul electoral, să dea dovadă de capacitate de dialog, de raţiune şi de măsuri realiste, care să nu ţină cont doar de interese politice – cine e de vină, cine trebuie să plătească, lucrul ăsta deja s-a întâmplat pe 16 noiembrie, şi ce facem în viitor ca asigurarea acestui drept fundamental să nu fie doar o temă de dezbatere între partidele şi candidaţi, ci să fie un lucru soluţionat, aşa cum s-a întâmplat în votul din ţară’, a mai spus Victor Ponta.
El a adăugat că atât la primul tur de scrutin din 2 noiembrie, cât şi la cel de-al doilea, activitatea electorală s-a desfăşurat fără niciun fel de incidente.