Ce se va întâmpla cu fabricile Napolact din România – INTERVIU cu Jan Willem Kivits, FrieslandCampina

Jan Willem Kivits, Managing Director FrieslandCampina România a explicat într-un interviu pentru ECONOMICA.NET ce planuri are compania olandeză cu fabricile din ţara noastră şi ce se întâmplă cu preţul laptelui din magazinele româneşti. 
Alina Stanciu - mar, 25 nov. 2014, 22:13
Ce se va întâmpla cu fabricile Napolact din România - INTERVIU cu Jan Willem Kivits, FrieslandCampina

ECONOMICA.NET : S-a creat o agitație în piață în perioada aceasta. Reprezentanții procesatorilor spun că au probleme cu un consum de lactate în scădere și implicit cu stocuri mari. Fermierii spun că procesatorii nu mai cumpară lapte sau o fac la prețuri foarte mici. Cum vedeți dumneavoastră situația?

Jan Willem Kivits : Prețul laptelui crud este determinat de anumiți indicatori ai pieței globale a laptelui, aceasta nefiind influențată de acțiunile procesatorilor individuali de lapte. În prezent, multe țări europene se confruntă cu probleme din cauza embargoului impus de Rusia producătorilor UE. Toate produsele lactate ce trebuiau exportate către Rusia au nevoie de redistribuire acum. Mai mult, cantitatea de materie primă produsă este, în prezent, peste cererea din piață. În general, acest lucru duce la o scădere a prețului laptelui crud. În România avem o situație specială, în care cele mai multe ferme încă produc în stilul tradițional, ceea ce înseamnă o producție mare pe timp de vară și redusă pe timp de iarnă.

ECONOMICA.NET : Urmare a embargoului rusesc, Europa are un surplus de lapte, care se vinde ieftin. Cu cât a scăzut prețul laptelui pe care îl cumpărați de la fermieri?

Jan Willem Kivits : Până acum, prețurile nu au scăzut. Diferența față de anii anteriori este faptul că prețul laptelui crud nu a crescut în luna octombrie. În 2012 și 2013, prețurile au crescut cu peste 7-10% pe an. Această tendință s-a oprit. Din 2011 până în 2014, prețurile laptelui crud din România au crescut cu mai mult de 30%. Tot astăzi prețurile sunt în continuare semnificativ mai mari comparativ cu anul trecut (mai mult de 10%). Cu toate acestea, credem că prețurile nu vor mai crește. Noi suntem alături de fermierii români și le sprijinim eforturile de a livra lapte proaspăt de înaltă calitate, pe care îl folosim pentru produsele noastre. Pentru toate produsele noastre Napolact folosim numai lapte proaspăt colectat de la fermierii din Ardeal.

ECONOMICA.NET : Ce se întâmplă cu prețul laptelui Napolact la raft?

Jan Willem Kivits : De la începutul anul până acum, prețurile laptelui de la fermă nu au scăzut, ci pur și simplu nu au crescut. Totuși, dacă e să comparăm 2014 cu 2013, creșterea prețului laptelui crud este de până la 10%. Este adevărat că prețurile laptelui, la nivel european, au scăzut. Este greu de spus în acest moment dacă acest lucru va avea un efect asupra prețurilor de consum.

ECONOMICA.NET : De ce un litru de lapte românesc ajunge pe raft la aproape cinci lei când la poarta fermei este aproximativ 1 leu?

Jan Willem Kivits : Prețurile produselor finale sunt influențate de mai multe variabile, cel al laptelui crud fiind doar una dintre aceste componente. În cazul laptelui de consum, mai puțin de 30% din prețul de raft derivă din prețul laptelui crud. Pasteurizarea (costurile cu energia), ambalarea, depozitarea, transportul, toate sunt componente de cost ale produsului final. În plus, la aceste costuri se adaugă și TVA-ul, de 24%, care are, de departe, cel mai mare impact în prețul de raft. Reducerea TVA ar putea aduce prețurile de consum la un nivel mai mic. În toate celelalte țări europene, TVA-ul este la un prag mult mai jos. În special în cazul produselor alimentare de bază, multe state practică TVA-ul redus de 6-9%.

ECONOMICA.NET : Pe rafturile retailerilor, laptele românesc este de cele mai multe ori mai scump decat mărcile proprii importate. De ce se întamplă acest lucru? 

Jan Willem Kivits : Sunt anumite costuri de care mărcile proprii sunt scutite. Spre exemplu, pentru aceste produse nu există costuri de cercetare și dezvoltare, iar cheltuielile cu reclama sunt aproape inexistente. De asemenea, marii comercianți acceptă o marjă mai mică de profit pentru mărcile proprii, în condițiile în care văd în aceste mărci o oportunitate de a-și promova magazinul și de a atrage mai mulți consumatori. Din acest motive, prețurile sunt mai mici decât cele ale produselor similare.

Pe noi ne bucură încrederea pe care consumatorii o acordă mărcii noastre Napolact. Consumatorii au ales Napolact drept cea mai de încredere marcă din categoria produse lactate în cadrul Studiului Trusted Brand 2014 realizat de revista Reader’s Digest. Studiul premiază anual brandurile care au reușit să câștige încrederea consumatorilor la nivel național și european.

ECONOMICA.NET : Şi FrieslandCampina produce marcă proprie….

Jan Willem Kivits : FrieslandCampina produce în România mărci private, însă aceastea reprezintă mai puțin de 10% din producția noastră.

ECONOMICA.NET : Patronatul de profil susíne că avem un consum în scădere. De ce credeți că nu mai cumpără românii lactate?

Jan Willem Kivits : Consumul de lapte din România este la un nivel scăzut în comparație cu majoritatea celorlalte țări europene. Potrivit statisticilor, există o creștere modestă a consumului în 2014, cu siguranță nu un declin. Totuși, se menține o presiune continuă asupra bugetului de consum. Alimentele și băuturile nealcoolice consumă 41% din bugetul lunar al unei familii. Principalele alimente din coșul de cumpărături sunt pâinea, legumele și fructele, iar cele ce consumă cel mai mult din buget sunt carnea, legumele si mezelurile. Pe lângă acestea, în coșul de cumpărături găsim produse congelate, ulei, zahăr, făină, orez, produse de panificație etc. Vorbit despre un buget mic, aglomerat. Criza economică și reducerea cheltuielilor au dus la scăderea încă și mai mare a consumului. În medie, un român consumă lapte o dată la nouă zile, iar brânză o dată pe lună.

ECONOMICA.NET:  Friesland a înregistrat scăderi ale vânzărilor? Pe ce categorii de produse? Pe ce categorii de preț?

Jan Willem Kivits : Până în prezent, vânzările noastre totale au crescut în 2014. Napolact a raportat de curând o creștere a volumului vânzărilor de peste 15% față de perioada similară a anului trecut și de aproape 10% față de perioada de boom economic din 2008.

ECONOMICA.NET : Care este produsul vedetă în această perioadă pentru Friesland

Jan Willem Kivits : Marca noastră vedetă este Napolact, ale cărei produse sunt realizate exclusiv din lapte provenind de la fermele din Ardeal. Produsele noastre cele mai performante sunt băuturile lactate (Sana, chefir, lapte bătut etc.) și laptele. Lansăm constant produse sau arome noi pentru a răspunde cererii de inovatii a consumatorilor.

ECONOMICA.NETCare este situația stocurilor FrieslandCampina acum, comparativ cu perioada similară a anului trecut? 

Jan Willem Kivits : Stocurile noastre sunt la un nivel similar comparativ cu anul trecut. Cele mai multe produse pe care le realizăm sunt cu un termen de valabilitate scurt, cum ar fi laptele proaspăt și iaurtul. Prin urmare, noi nu ținem stocuri multe pentru că majoritatea produselor sunt vândute în câteva zile. Mai mult decât atât, vânzările noastre cresc, în special în cazul produselor Napolact, iar noi ne bucurăm de încrederea pe care clienții noștri ne-o acordă.

Investesc într-o nouă linie de iaurturi

ECONOMICA.NET : Ce se întâmplă acum în fabricile din Baciu-Cluj și Tg Mureș? La ce capacitate produce fiecare din aceste fabrici? 

Jan Willem Kivits : În prezent, centralizăm producția de brânzeturi la fabrica noastră din Baciu (Cluj) și investim într-o nouă linie de producție de iaurturi care va fi operațională până la sfârșitul acestui an. Investițiile în fabricile noastre prevăd, într-un viitor apropiat, creșterea producției. La Cluj producem brânzeturi, lapte și unt. La Mureș producem lapte, băuturi și iaurturi. Zilnic, colectăm de la fermierii din Ardeal peste 250.000 de litri de lapte.

ECONOMICA.NET : Ați fost într-un proces de eficientizare a business-ului, prin închiderea unor fabrici. Ați finalizat procesul?

Jan Willem Kivits : Căutăm mereu soluții pentru optimizarea performanțelor activității noastre și pentru consolidarea poziției pe piață, pentru a putea investi sustenabil în România și în calitatea produselor noastre.

Am demarat procesul de centralizare a producției de brânzeturi la fabrica de la Cluj ca parte a acestui proces de eficientizare. Ne ajută să fim mai aproape de consumatori prin produse de calitate, potrivite pentru nevoile lor de consum, și să ne desfășurăm activitatea într-un mod sustenabil. Procesul de consolidare a producției este programat să se finalizeze la începutul anului 2015.

ECONOMICA.NET : Există informații în piață potrivit cărora FrieslandCampina va închide și cele două unităţi care au mai ramas în România. Cum comentați? Mai reduceți din activitate?

Jan Willem Kivits : FrieslandCampina România se află aici pe termen lung și suntem dedicați pieței din România. Cel mai important brand al nostru este realizat numai cu lapte din Ardeal, produs în Ardeal. Prin urmare, vom continua să investim și să ne optimizăm capacitățile noastre de producție din România. Căutăm în permanență soluții pentru optimizarea și eficientizarea activității și ne aflăm în plin proces de centralizare a producției noastră de brânză la fabrica noastră de la Baciu.

ECONOMICA.NET : Cum vă va afecta de anul viitor faptul că nu veți mai produce înghețata Napoca? (Era produsă de Unilever la fabrica Napolact de la Cluj n.red).

Jan Willem Kivits : Pentru procesul de centralizare a producției de brânzeturi la Cluj, aveam nevoie să relocăm toate activitățile din procesul de producție a brânzeturilor într-o singură locație. Spațiul ocupat în prezent de producția de înghețată va fi folosit pentru producția și ambalarea brânzeturilor. Asta înseamnă că vom folosi întregul spațiu disponibil în fabrica de la Baciu, pentru a integra eficient aceste procese.

FrieslandCampina Romania vrea să-și concentreze activitățile pe producția de produse lactate proaspete pentru brandurile sale – Napolact, Milli și Oke.

ECONOMICA.NET: De unde provine laptele folosit acum de Napolact pentru produsele sale?

Jan Willem Kivits : Laptele folosit pentru produsele Napolact provine exclusiv de la fermierii din Ardeal. Cu mulți dintre ei avem o relație de peste zece ani. Anual, investim foarte mult în proiecte pentru a sprijinii fermierii noștri din Ardeal. Până în prezent, am investit mai mult de 500.000 de euro în proiecte pentru sprijinirea fermierilor noștri, în ceea ce privește îmbunătățirea calității și eficienței acestora.

ECONOMICA.NET : Există informații potrivit cărora laptele materie primă pentru brandul Napolact nu este românesc. Cum comentați?

Jan Willem Kivits : Informația este falsă și a fost infirmată public chiar de persoana care a lansat-o. Toate produsele Napolact sunt făcute exclusiv din lapte colectat din Ardeal de la fermierii parteneri.

ECONOMICA.NET : Din ce alte țări mai aduceți lapte pentru a fi procesat? Când faceți acest lucru? Pentru ce produse folosiți lapte de import?

Jan Willem Kivits : În acest an, mai mult de 95% din laptele crud pe care l-am procesat a provenit de la fermierii noștri din Ardeal. În ianuare și februarie am importat lapte din Ungaria și Polonia, deoarece cantitatea disponibilă în România nu era suficientă (sezon slab pentru lapte în perioada iernii). Ca o subliniere, pentru Napolact folosim numai lapte din Ardeal. Pe lângă Napolact, producem, de asemenea, Oke și Milli.

ECONOMICA.NET: Sunteți interesați să cumpărați lapte din afara României, urmare a prețurilor foarte mici?

Jan Willem Kivits : Eforturile noastre sunt concentrate către cumpărarea laptelui de la femele noastre partenere din Ardeal. Investim în fiecare an în fermierii noștri pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea produselor acestora, cât și pentru a deveni mai sustenabili. Numai atunci când nu este suficient lapte disponibil în România în câteva luni de iarnă suntem obligați să importăm. Totuși, acest lucru nu face parte din preferințele și obiectivele noastre.

ECONOMICA.NETÎn această perioadă, ați redus din cantitățile de lapte preluate de la fermierii români? Despre ce cantități de lapte în minus este vorba? Căți fermieri sunt afectați?

Jan Willem Kivits : În 2014, cel puțin până în prezent, am colectat cu 30% mai mult lapte crud de la femele noastre din Ardeal, comparativ cu 2013. Am oprit colectarea laptelui de la mai multe centre colectare din motive de trasabilitate. O parte a programului nostru de îmbunătățire a calității ține de asigurarea trasabilității depline a laptelui crud înapoi către fermerul individual. Acest lucru nu este posibil atunci când laptele este colectat prin centrele de colectare, deoarece în acestea este colectat laptele a aproximativ 10-15 fermieri într-un singur rezervor de răcire. Prin urmare, dorim să ne concentrăm mai mult pe fermele familiale, cu 20-30 de vaci, care sunt suficient de mari pentru a colecta în mod direct, ceea ce ne permite un control optim al calității.

ECONOMICA.NET: Exportați? 

Jan Willem Kivits : Atenția nostră este pe piața românească în acest moment și toate eforturile noastre sunt concentrate către creșterea mărcii Napolact, cu ajutorul consumatorilor români. Realizăm o serie de produse pentru compania FrieslandCampina din Ungaria, dar aceasta înseamnă mai puțin de 2% din producția noastră.

ECONOMICA.NET : Ce estimări aveți pentru 2014 în ceea ce privește cifra de afaceriși profitul? Cum explicați aceste rezultate? Ce planuri aveți pentru 2015?

Jan Willem Kivits : Avem speranțe mari că 2015 va fi un an bun, cu o creștere economică de 2-3%, dar ne așteptăm și la o evoluție pozitivă pentru Napolact, din punct de vedere al performanței brandului. Este de așteptat ca această marcă să continue să livreze o creștere solidă și să ducă mai departe performanța din acest an, în condițiile în care anticipăm o creștere a consumului de lactate cu 3%.
Un TVA redus pentru produsele lactate va putea stimula creșterea consumului, în condițiile în care puterea de cumpărare a consumatorilor are un impact mare și în obiceiul de consum.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...