Sunt vizate cinci companii care activează pe piaţa comercializării de produse alimentare din România. Investigaţia vizează unele lanţuri de retail din România şi furnizori ai acestora. Este vorba despre Auchan România SA, Carrefour România SA, România Hypermarche SA (Cora), Kaufland România SCS şi Trident Trans Tex.
Avem indicii privind o posibilă fixare a preţurilor între alţi retaileri şi furnizorii lor. Înţelegerile privind fixarea preţurilor reprezintă o serioasă abatere de la principiul liberei concurenţe pe piaţă, având ca efect prejudicierea consumatorilor’, a declarat recent Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurentei.
‘Piaţa pe care am avut cea mai mare implicare a fost comerţul alimentar. Am finalizat o investigaţie amplă care a a acoperit mulţi ani şi a cuprins un mare număr de firme, 25 per total, fiind vorba de Mega Image, Metro şi Selgros, împreună cu distribuitorii lor. În acelaşi timp, odată finalizată această investigaţie, am deschis una similară, care acoperă tot activităţile de promoţii ale marilor lanţuri de magazine. Noua investigaţie cuprinde Carrefour, Kaufland şi Cora, împreună cu distribuitorii lor. Tot pe zona de comerţ alimentar am avut din nou concentrări importante. Anul trecut, Auchan a preluat magazinele -real şi a trebuit să impunem anumite condiţii. În acest an, piaţa zahărului a fost în atenţia noastră. Recent, am autorizat preluarea magazinelor Angst de către Mega Image, dar cu condiţia ca două dintre magazinele preluate să fie vândute’, a afirmat Chiriţoiu.
Acesta a precizat, totodată, că pe baza noului Memorandum adoptat miercuri, 26 noiembrie, în şedinţa săptămânală de Guvern, Consiliul Concurenţei şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor vor putea crea un mecanism prin care consumatorii pot compara preţurile din retailul alimentar.
‘Pe zona retailului alimentar, Guvernul ne-a aprobat, ieri /miercuri, 26 noiembrie 2014, n.r./, Memorandumul prin care ne autorizează ca, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi organizaţiile neguvernamentale, să creăm în cursul anului viitor un sistem de monitorizare a preţurilor din retail care să permită consumatorilor să compare preţurile’, a explicat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Bogdan Chiriţoiu a arătat, de asemenea, că activitatea instituţiei pe care o conduce a acoperit zona licitaţiilor trucate, piaţa media, precum şi zona energiei.
‘Am avut, anul acesta, o activitate importantă pe zona licitaţiilor trucate, care pare să fie un specific naţional. Au fost cazuri nou deschise şi câteva cazuri
finalizate. Multe dintre ele se bucură de asistenţa Parchetului. Deci, indiciile le primim din partea Parchetului sau altor autorităţi implicate în licitaţii.
Piaţa media a fost iar în atenţia noastră. Am sancţionat acum câteva luni un număr de companii, de agenţii de publicitate, pentru înţelegerea de a-şi exclude un competitor. De asemenea, gestionăm un număr de plângeri care privesc relaţiile între companii din piaţa media sau companii de media şi cele de cablu. Nu în ultimul rând, industriile din zona energiei sunt importante. Prin activitatea noastră încercăm să sprijinim ministerul şi agenţia de reglementare în eforturile de liberalizare a pieţei. Am finalizat un caz privind debranşarea clienţilor rău platnici. Am venit cu reguli care să protejeze atât distribuitorii de
electricitate ca să-şi încaseze bani, cât şi consumatorii care sunt foarte expuşi faţă de eventuale abuzuri din partea celor care le distribuie electricitate’, a menţionat Chiriţoiu.
Oficialul a anunţat că, la ora actuală, se află în lucru o serie de investigaţii pe zona de electricitate, iar în cursul anului viitor ar urma să fie finalizată o acţiune privind încălcarea regulilor de concurenţă privind modul de conectare la utilităţi.
‘Sunt în lucru o serie de investigaţii pe zona de electricitate, pe Hidroelectrica, privind presupuse ajutoare de stat pe contracte. În cursul anului viitor, vom finaliza o investigaţie prin care suspectăm încălcarea regulilor de concurenţă privind modul de conectare la utilităţi, la reţelele de electricitate şi gaze. Ne aşteptăm să avem din ce în ce mai multe cazuri în această zonă’, a spus şeful Consiliului Concurenţei.
Consiliul Concurenţei organizează, joi, conferinţa ‘Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti’, eveniment în cadrul căruia este lansat în dezbatere publică raportul ‘Mediul concurenţial românesc – evoluţii în sectoare esenţiale 2014’, elaborat de către autoritatea de concurenţă.