De asemenea, banca italiană vrea să-şi majoreze prezenţa pe pieţele din Marea Britanie, SUA şi Elveţia, precum şi în Asia, a afirmat Carlo Messina.
Publicaţia britanică ‘Financial Times’ (FT) anunţa săptămâna aceasta că Intesa încearcă să convingă Royal Bank of Scotland (RBS) să vândă în întregime banca privată Coutts, printre clienţi căreia se află şi regina Elisabeta. Activele Coutts, înfiinţată în 1692, sunt estimate la aproximativ un miliard de dolari (805 milioane de euro).
Instituţia a fost scoasă la vânzare de banca britanică Royal Bank of Scotland în august, Goldman Sachs Group Inc fiind mandatat să găsească cumpărători.
Reprezentanţii Intesa apreciază că activele Coutts sunt cele mai interesante dintre opţiunile disponibile, a anunţat FT, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Întrebat cum comentează aceste informaţii, Carlo Messina a afirmat că banca privată Coutts ‘este un activ foarte interesant’, dar Royal Bank of Scotland ezită să o vândă. ‘Pe de altă parte, nu suntem pregătiţi să plătim orice preţ’, a subliniat şeful băncii italiene.
Acesta a exclus posibilitatea ca Intesa să achiziţioneze alte bănci sau subsidiare în Italia sau că banca ar putea fi interesată de achiziţii transfrontaliere, cum ar fi cumpărarea unei participaţii în Commerzbank, pe care Guvernul german ar putea să o scoată la vânzare după finalizarea restructurării băncii, în 2016.
Intesa, al cărei profit s-a dublat în trimestrul trei din 2014, are ca obiectiv distribuirea de dividende totale în numerar de zece miliarde de euro şi să ajungă la un profit net de 4,5 miliarde de euro în 2017.
Indicele de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solidităţii financiare) al Intesa a urcat la 13%, la 30 septembrie, de la 12,9%, la 30 iunie, confirmând că Intesa este una dintre cele mai bine capitalizate bănci italiene.
Banca a trecut testele de stres derulate de BCE, după ce, în trimestrul patru din 2013, a înregistrat pierderi record de peste cinci miliarde de euro din cauza creditelor neperformante.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România.