Italia amână vânzarea unei participaţii de 5% în Enel, dar ar putea relansa privatizarea oţelăriei Ilva

Italia a sugerat, duminică, că este puţin probabil să vândă până la sfârşitul anului o participaţie în compania de utilităţi Enel SpA, aşa cum era planificat, din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă, dar în schimb ar putea vinde cea mai mare oţelărie din Europa, Ilva, transmite Reuters.
Economica.net - Dum, 30 nov. 2014, 15:49
Italia amână vânzarea unei participaţii de 5% în Enel, dar ar putea relansa privatizarea oţelăriei Ilva

Guvernul nu a făcut progrese importante cu planul de privatizare stabilit de către fostul premier Mario Monti, care, în 2012, a decis să fie vândute active în valoare de 1% din PIB sau aproximativ 16 miliarde de euro pe an. Italia are nevoie de bani pentru a-şi achita uriaşa datorie publică – de peste 132% din PIB – deşi analiştii susţin că vânzările de active nu vor avea un impact semnificativ asupra datoriei. Investitorii nu se înghesuie să achiziţioneze active din Italia, ţară care se confruntă cu a treia recesiune din ultimii şase ani.

Anul acesta, Guvernul anunţa că vrea să vândă până la sfârşitul anului 5% din Enel, dar această tranzacţie, alături de vânzarea altor active de stat, nu a înregistrat progrese. Planul de a vinde 40% din compania de Poştă până la sfârşitul anului nu a fost, de asemenea, realizat.

Duminică, ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a declarat pentru publicaţia ‘Corriere della Sera’ că ‘Executivul a realizat că are nevoie de mai mult timp’ pentru a obţine valoare maximă din companii cum ar fi Enel. ‘În 2014 am vândut mai puţin decât era planificat, dar cred că putem recupera anul viitor’, a explicat oficialul italian.

În prezent, Enel vrea să-şi reducă datoriile prin vânzarea unor active de 4,4 miliarde de euro din România şi Slovacia, în condiţiile în care Enel este cea mai îndatorată companie europeană de utilităţi.

‘Avem un plan privind vânzarea activelor din Slovacia şi România care este în derulare. Cred că, la finele anului, vom avea ofertele finale pe baza cărora vom decide care sunt activele pe care urmează să le vindem. Toate resursele vor merge spre reducerea datoriei, lucru pe care îl vom face, iar după aceea pentru creştere’, a afirmat, recent, şeful companiei italiene.

Vânzarea activelor din Slovacia şi România ar implica o participaţie de 66% în Slovenske Elektrarne din Slovacia, 64,4% în Enel Distribuţie Muntenia SA şi Enel Energie Muntenia SA, 51% în Enel Distribuţie Banat SA, Enel Distribuţie Dobrogea SA şi Enel Energie SA, precum şi 100% din acţiunile Enel România Srl.

În septembrie, Guvernul premierului Matteo Renzi a stabilit un nou obiectiv – să fie vândute active în valoare de 0,7% din PIB sau aproximativ în perioada 2015-2018. Anul acesta se estimează că vor fi vândute active de 0,28% din PIB.

Într-un interviu acordat duminică publicaţiei ‘Repubblica’, Renzi a avertizat că este deschis ideii unei ‘intervenţii publice’ dacă nu va fi găsit un cumpărător privat al oţelăriei Ilva. ‘Luăm în considerare dacă vom interveni la Ilva cu un organism public, pentru a redresa compania în următorii doi-trei ani, pentru a o scoate ulterior la vânzare’, a spus premierul italian.

Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, produce anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furnizează oţel pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Anul trecut, guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo de la Taranto, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.

Oţelăria Ilva este considerată o parte importantă a sistemului industrial italian şi un angajator important pentru regiunea din sudul ţării. În joc sunt locurile de muncă ale celor 12.000 de angajaţi Ilva şi cel puţin 8.000 de locuri de muncă existente la nivelul subcontractorilor. Funcţionarea oţelăriei este ameninţată de pierderile de 60-80 milioane de euro înregistrate lunar.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite agenția germană de presă DPA, relatează Agerpres....
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea ...