Dacă o ţară vrea ‘să-i trateze pe imigranţii din UE diferit şi, de exemplu, să nu le plătească ajutoarele sociale decât după patru ani de şedere în Marea Britanie sau să extrădeze persoanele care nu îşi găsesc un loc de muncă după şase luni, aceasta ar fi împotriva tuturor legilor existente ale UE şi, evident, va constitui o linie roşie pentru noi’, a explicat Rafal Trzaskowski, într-un interviu pentru BBC citat de AFP.
Aceste două măsuri fac parte dintre propunerile premierului britanic David Cameron pentru a limita afluxul de imigranţi în ţara sa, aflux denunţat de curentele eurofobe a căror popularitate în rândul alegătorilor este în creştere.
‘Guvernul polonez este pregătit să discute despre abuzurile existente asupra sistemului, despre căsătoriile de convenienţă, despre extrădarea infractorilor’, a afirmat el. Dar dacă este vorba de ‘a schimba legile în UE, dacă este vorba de un sistem social, dacă este vorba de a slăbi legile actuale, este evident că vom reacţiona puternic şi că ne vom opune’, a adăugat oficialul polonez.
În schimb, Polonia va fi pregătită să discute despre orice modificare de sistem care ar fi nediscriminatorie, ca de exemplu introducerea obligaţiei ‘ca toţi să cotizeze pentru a obţine apoi bani de la sistem’, a menţionat el.
Prezentându-şi proiectul privind imigraţia, David Cameron a recunoscut vineri faptul că va trebui să se aducă schimbări la tratatele europene, ceea ce se anunţă complicat într-un bloc comunitar cu 27 de membri.
Biroul de Statistică din Marea Britanie a anunţat joi un sold pozitiv migratoriu estimat la 260.000, în creştere cu 39% între iunie 2013 şi 2014. Potrivit unor date din 2012 publicate marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Germania este totuşi ţara europeană care primeşte cei mai mulţi imigranţi, tendinţă ce a continuat şi în 2013.