Reprezentantul diplomaţiei de la Kiev a spus marţi, într-un briefing de presă, că Acordul de asociere UE-Ucraina a fost ratificat de parlamentul Suediei, de legislativul ungar şi de Seimul (camera inferioară a parlamentului) polonez.
Până acum, acordul a fost deja ratificat de nouă state membre ale Uniunii Europene – România, Lituania, Letonia, Bulgaria, Malta, Slovacia, Estonia, Suedia, Ungaria şi Polonia.
‘Suntem recunoscători parlamentelor statelor UE care au ratificat Acordul, ceea ce confirmă sprijinul pentru poporul ucrainean în concretizarea opţiunii lor europene. Sper ca ţările care încă nu au ratificat documentul să facă acest lucru până la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, din luna mai’, a spus Perebiinis.
Ucraina şi UE au semnat partea politică a Acordului de asociere la 21 martie 2014, înainte de alegerea noului preşedinte al Ucrainei, amânând semnarea părţii economice a acestui acord, parte care conţine prevederea înfiinţării unei zone de comerţ liber. După ce a fost ales preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko a semnat în formă completă Acordul de asociere cu UE, la 27 iunie.
În data de 16 septembrie, Rada Supremă şi Parlamentul European au ratificat simultan Acordul de asociere, inclusiv partea ce prevede crearea zonei de comerţ liber. Totodată, aplicarea acestei părţi a fost amânată până la 1 ianuarie 2016, în urma unor negocieri UE-Ucraina-Rusia. Kremlinul insistă ca în timpul acestei perioade de amânare să fie operate modificări la acord.